Suroviny
- těstoviny typu bucatini 500 g
- máslo 4 lžíce
- čerstvě nastrouhaný parmazán 1 velká hrst
- čerstvě nastrouhané pecorino 1 menší hrst
- několik hrstí čerstvé rukoly
- čerstvá bazalka
- čerstvě nastrouhaná kůra z citronu
- sůl
- čerstvě nadrcený pepř 1 lžíce
Postup přípravy
- Těstoviny uvařte ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou podle návodu na obalu tak, aby zůstaly al dente. Sceďte je a asi 200 ml vody z vaření si uchovejte.
- Dvě lžíce másla rozehřejte ve velkém kastrolu na středním stupni, vsypte pepř a nechte ho asi půl až jednu minutu smažit.
- Vlijte uschovanou vodu z vaření těstovin a uveďte do mírného varu, pak přidejte uvařené těstoviny a zbylé máslo. Přepněte na velmi nízký stupeň, přidejte oba druhy sýra a promíchejte, až se rozpustí. Sundejte z plotýnky, vsypte rukolu, promíchejte, až lístky zavadnou a těstoviny budou dobře obalené omáčkou. Podávejte posypané lístky čerstvé bazalky a citronovou kůrou.
PRIMA TIP: Tyhle těstoviny jsou pokládány tak trochu za zkušební kámen. Matou totiž svou jednoduchostí – co může být snazšího, než uvařit pár špaget a posypat je nastrouhaným sýrem? Chyba lávky. Jídlo totiž stojí a padá a) se způsobem přípravy, kdy je potřeba čerstvě nadrcený pepř („pepe“) nejprve opražit na másle (nebo olivovém oleji) a pak postupovat tak, jak popsáno v receptu. Za b) je to kvalita surovin – prvotřídní těstoviny typu buclatých špaget a pochopitelně sýrů („cacio“, v mnoha italských nářečích), kdy se vedou spory pouze o to, zda je lepší parmazán, pecorino, Grana padano, případně v jakém poměru…
Těstoviny Cacio e Pepe s rukolou a citronem 2 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD