redakce Prima FRESH

Těstoviny Cacio e Pepe s rukolou a citronem

Moje hodnocení
12x

Jaké by bylo italské menu bez těstovin? Správně, nemyslitelné. Těstovinový chod se často řadí mezi „primi“, tedy cosi jako předkrmy, ale to neznamená, že byste si tohle lehké, přesto velmi uspokojující jídlo, v němž hrají hlavní roli sýry, nemohli dát jako lehký letní hlavní chod.

6 porcí
30 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Těstoviny uvařte ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou podle návodu na obalu tak, aby zůstaly al dente. Sceďte je a asi 200 ml vody z vaření si uchovejte.
  2. Dvě lžíce másla rozehřejte ve velkém kastrolu na středním stupni, vsypte pepř a nechte ho asi půl až jednu minutu smažit.
  3. Vlijte uschovanou vodu z vaření těstovin a uveďte do mírného varu, pak přidejte uvařené těstoviny a zbylé máslo. Přepněte na velmi nízký stupeň, přidejte oba druhy sýra a promíchejte, až se rozpustí. Sundejte z plotýnky, vsypte rukolu, promíchejte, až lístky zavadnou a těstoviny budou dobře obalené omáčkou. Podávejte posypané lístky čerstvé bazalky a citronovou kůrou.

PRIMA TIP: Tyhle těstoviny jsou pokládány tak trochu za zkušební kámen. Matou totiž svou jednoduchostí – co může být snazšího, než uvařit pár špaget a posypat je nastrouhaným sýrem? Chyba lávky. Jídlo totiž stojí a padá a) se způsobem přípravy, kdy je potřeba čerstvě nadrcený pepř („pepe“) nejprve opražit na másle (nebo olivovém oleji) a pak postupovat tak, jak popsáno v receptu. Za b) je to kvalita surovin – prvotřídní těstoviny typu buclatých špaget a pochopitelně sýrů („cacio“, v mnoha italských nářečích), kdy se vedou spory pouze o to, zda je lepší parmazán, pecorino, Grana padano, případně v jakém poměru…

Další báječné letní recepty najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty