Maso
- vykostěné krůtí stehno 800 g
- Cibule 400 g
- Česnek 4 stroužky
- sladká mletá paprika 1 lžíce
- světlé pivo 150 ml
- drůbeží vývar nebo voda na podlití
- Slunečnicový olej 3–4 lžíce
- sůl a čerstvě namletý bílý pepř
- pár kapek citrónové šťávy
Taštičky
- blaťácké zlato 150 g
- Listové těsto 400 g
- polohrubá mouka na pomoučení
- Vejce 2 ks
Dip
- Zakysaná smetana 180 g
- pár snítek pažitky
- sůl a čerstvě namletý bílý pepř
- čerstvá citronová šťáva
Salsa
- cherry rajčata různých barev 1 hrst
- sůl a čerstvě namletý pepř
- hladkolistá petržel 1 snítka
- menší šalotka 2 ks
- čerstvá citronová šťáva
- Olivový olej 2 ks
- Med 1 lžička
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu v 18.10 na Primě!
Odkaz
Hrdina kuchyně
Všechny informace, videa a bonusové materiály o pořadu Hrdina kuchyně najdete ZDE!
Postup přípravy
- MASO: V hrnci rozpalte olej na vysokou teplotu. Maso nakrájejte na větší kousky, dobře osolte, opepřete a dejte do hrnce – je potřeba, aby se na oleji ze všech stran dobře zatáhlo a mírně zbarvilo. Poté do hrnce přidejte na půlměsíčky nakrájenou cibuli a za občasného míchaní vše restujte asi další 3 minuty. Teplotu snižte a pokračujte, dokud cibule nezměkne a nechytne zlatavou barvu. Přidejte plátky česneku a ještě 2 minuty restujte. Přisypte papriku a ještě zhruba minutu pokračujte – paprika se hezky rozvoní.
- Zvyšte teplotu, přilijte pivo a počkejte, až se vypaří alkohol. Poté do hrnce přilijte trochu vývaru (aby maso bylo zakryté), hrnec zaklopte a maso duste, dokud nezměkne, tedy asi 60 minut. Podle potřeby v průběhu přilévejte vývar.
- Jakmile maso bude hotové, tak šťávu, ve které se dusilo, zredukujte podle potřeby. Masem se budou plnit taštičky, takže šťáva musí být chuťově výraznější a opravdu hustá. Nakonec maso ve šťávě natrhejte – dvěma vidličkami to jde skvěle. Podle potřeby dochuťte pár kapkami citronu.
- TAŠTIČKY: Troubu vyhřejte na 180 °C. Těsto vyválejte na tenký plát, můžete si při tom pomoci trochou mouky. Z těsta pomocí misky o průměru 8–10 cm vykrájejte tolik kulatých placek, kolik se vám povede (ideálně 8). Jde to jednoduše, stačí misku položit na těsto a kolem obvodu ji objet nožem.
- Do středu každé placky dejte trochu krůtího másla, navrch plátek sýra. Okraje těsta kolem náplně potřete rozšlehaným vejcem. Jednu část těsta pak přehněte přes náplň a vidličkou přimačkejte k druhé části těsta. Měl by vzniknout půlkruh.
- Taštičky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a potřete zbylým vejcem. Do každé taštičky udělejte na povrchu 2–3 mini dírky nožem, ty zabrání tomu, aby při pečení praskaly. Taštičky pečte 10–12 minut, dokud nebudou hezky křupavé a upečené.
- DIP: Pažitku nasekejte najemno a v misce promíchejte se smetanou, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- SALSA: Rajčata a šalotky nakrájejte na malé kostičky, přidejte na nudličky nasekanou petrželku, vše promíchejte s olejem a dochuťte solí, pepřem, citronem a případně také medem.
- Taštičky dejte na velký talíř, přidejte misku s dipem, rajčatovou salsu a pusťte se do toho.
Uložit