Těsto
- hladká mouka 350 g
- máslo 175 g
- sůl 1 lžička
- vejce 1 ks
- vinný ocet 3 lžičky
- mouka
Náplň
- olivový olej 2 lžíce
- kuřecí stehno 350 g
- cibule 2 ks
- česnek 3 stroužky
- chilli 1 lžička
- římský kmín 1 lžička
- fenykl 1 lžička
- mletá uzená paprika 3 lžičky
- kapary (scezené) 3 lžičky
- rajčatové pyré 1 lžíce
- sušené rozinky 1 a 1/2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na náplň rozehřejte na středním stupni velkou pánev s polovinou oleje. Kuřecí stehna okořeňte a vcelku osmažte z obou stran dozlatova. Vyjměte a papírovou utěrkou osušte přebytečný olej. Nechte je mírně zchladnout a nakrájejte na 2cm kousky.
- Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Do prázdné pánve vlijte zbylý olej a na středním stupni opečte cibuli a česnek doměkka. Přidejte koření, kapary, rajčatovou pastu, rozinky, kuřecí kousky a 2 lžíce vody. Osolte, opepřete, promíchejte a 5 minut povařte. Nechte zchladnout – směs rozložte na plech.
- Mezitím připravte těsto. Mouku prosejte do mísy, osolte, rozkrájejte do ní studené máslo a promněte prsty, jako byste dělali drobenku. Práci vám usnadní mixér nebo kuchyňský robot. Zapracujte lehce prošlehané vejce a ocet. Hladké tužší těsto vytvarujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do lednice.
- Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na plát silný zhruba 4 mm. Vykrojte 12 koleček o průměru 10 cm, vyskládejte je na dva plechy vyložené pečicím papírem a uložte je na 30 minut do lednice.
- Troubu předehřejte na 180 °C a vložte do ní volný plech, pokud máte. Na polovinu každého kolečka dejte náplň, přeložte přes ni prázdnou část těsta, stiskněte okraje důkladně k sobě a položte na pečicí papír. Se všemi empanadami ho opatrně přesuňte na předehřátý plech a pečte 20–25 minut dozlatova. Pokud volný plech nemáte, skládejte empanady na plech již vyložený papírem z lednice. Podávejte teplé se zeleninovým salátem nebo jogurtovým či rajčatovým dipem.