Akademiekvality.cz

Světlé škvarkové pracny

Moje hodnocení
3x

Pracny jsou druhem cukroví, které se každoročně objevuje snad na každé vánoční tabuli. Léty a generacemi prověřený recept od babiček našich babiček nejen úžasně chutná a krásně voní, ale je také snadný a rychlý, pokud tedy máme správně vymazané formičky. Chcete letos zkusit nějakou změnu, ale zároveň cítíte, že by vám tradice v podobě pečení pracen chyběla? Zkuste světlou škvarkovou variantu, tradici učiníte zadost a zároveň upečete „úplně nový“ recept!

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • hladká mouka 250 g
  • cukr krupice 120 g
  • škvarky 250 g
  • žloutky 2 ks
  • mléko 150 ml
  • nové koření 1 kulička
  • mletá skořice 1/2 lžičky
  • cukr moučka na obalení

Postup přípravy

  1. Smíchejte prosátou mouku a cukr se žloutky a nadrobno nasekanými škvarky.
  2. Nové koření rozdrťte, smíchejte se skořicí a přidejte do těsta spolu s mlékem.
  3. Těsto řádně propracujte, zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
  4. Těsto po vyndání z lednice nechte ještě alespoň 15 minut v pokojové teplotě a poté jím postupně plňte formičky na pracny.
  5. Dejte pracny péct zhruba na 10–15 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.
  6. Ještě teplé cukroví obalujte v moučkovém cukru.

PRIMA TIP: Při přípravě pracen jsme použili Milovické škvařené sádlo od společnosti Fiala Milovice, s. r. o, které letos uspělo v soutěži Regionální potravina ve Středočeském kraji. Na chleba doporučujeme vepřové sádlo se škvarky z Rampuše od Petra Sokola, které si taky vysloužilo značku Regionální potravina, a to v roce 2016.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty