Suroviny
- mrkev 6 ks
- brambory 600 g
- cibule 1 ks
- hladkolistá petržel 1 svazek
- toustový chléb (nebo 1 rohlík) 2 plátky
- mléko
- mleté hovězí maso 500 g
- muškátový oříšek (mletý ) 1 lžička
- koření do mletých mas (kořenicí směs na mleté maso (viz Prima tip)) 1 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- rostlinný olej (na smažení)
- máslo 6 lžic
- bujón (kvalitní bujonová kostka (hovězí)) 1 ks
- dortové želé (rybízové želé) 4 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a mřížku umístěte do středu trouby. Zeleninu omyjte a očistěte. Mrkve nakrájejte na plátky, brambory na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno stejně jako petržel.
- Na plechu promíchejte mrkev s olejem, osolte ji a opepřete. Vložte do trouby a pečte asi 15 minut.
- Brambory mezitím uvařte doměkka v osolené vodě. Sceďte je a vraťte do hrnce.
- Ve velké míse promíchejte natrhané pečivo s asi 6 lžícemi mléka. Rozemněte ho do kašovité směsi a důkladně promíchejte s mletým masem, polovinou nakrájené cibule, polovinou petrželky, trochou muškátového oříšku, kořenicí směsí, solí a pepřem.
- Ze směsi vytvarujte podlouhlé plošší karbanátky. Smažte je na rozehřátém oleji asi 3 minuty z každé strany, pak je přidejte na plech k mrkvím a vše pečte ještě dalších 15 minut.
- Připravte omáčku. V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, smažte na něm zbytek nakrájené cibule asi 2 minuty, promíchávejte. Zaprašte moukou, pak vmíchejte asi 200 ml vody, přidejte rozdrobenou kostku bujonu a 120 ml mléka. Uveďte do varu a pak za stálého promíchávání povařte asi 2 až 3 minuty do zhoustnutí. Osolte, opepřete, poprašte trochou muškátového oříšku.
- Brambory rozmačkejte se zbylým máslem a mlékem, osolte a opepřete. Karbanátky podávejte s bramborovým pyré, zakápnuté omáčkou, obložené pečenými mrkvičkami, posypané petrželkou a s kopečkem rybízového želé.
PRIMA TIP: Směs na mletá masa můžete koupit hotovou, můžete také použít jakékoliv koření, které máte rádi, nebo si umíchejte vlastní směs, například: 1 lžička hořčičného prášku, 2 lžičky sladké papriky, ½ lžičky rozemnutého tymiánu, 1 lžička sušené bazalky, 1 lžička mletého černého pepře, 1 lžička granulovaného česneku, 1 lžička granulované cibule.
Švédské karbanátky s pečenou mrkví a šťouchaným bramborem Zdroj: Marek Kučera