Pita chleby
- hladká mouka 200 g
- extra virgin olivový olej 4 lžíce
- pšeničný slad 1 lžička
- kvasnice (pivovarské ) 1/2 lžíce
Gyros
- vepřové maso 400 g
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžička
- oregano 1 lžička
- kurkuma (mletá ) 1/2 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Náplň
- rajčata 1 ks
- okurka 1 ks
- červená cibule 1/2 ks
- řecký jogurt 100 g
Článek
18 receptů ve stylu báječné řecké kuchyně
Do Řecka jezdíme na dovolenou moc rádi. A není to jen kvůli krásnému moři a písečným plážím. Velkým lákadlem je také fantastická řecká kuchyně!
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 250 °C. Pita chléb připravte tak, že v míse smícháte mouku se 3 lžícemi oleje, sladem a pivovarskými kvasnicemi. Přilijte zhruba 1/2 šálku (1 dl) vody a hněťte, dokud se neutvoří stejnorodá směs.
- Mísu dejte na 30 minut na teplé místo. Její obsah poté rozdělte na 4 stejně velké koule, které nechte dalších 30 minut kynout. Každou kouli nyní dlaněmi zploštěte a pak z nich vyválejte zhruba 2 mm silné kruhové pláty o průměru 18–20 cm.
- Kruhy těsta rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Potřete emulzí připravenou ze zbylého oleje a lžíce vody. Pečte 5 minut při 250 °C. Hotové pita chleby vyndejte z trouby a poté je skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
- Vepřové maso nakrájejte na tenké proužky, které následně okořeňte oreganem, paprikou, kurkumou a vinným octem. Pečte zhruba 10 minut.
- Rajče a okurku omyjte a poté spolu s cibulí nakrájejte na plátky.
- Před podáváním naneste na pita chléb postupně jogurt, cibuli, rajče a nakonec proužky pečeného masa. Pak chléb zarolujte a podávejte. V Řecku se k tomuto jídlu obvykle podávají hranolky.