reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Šťavnatý holandský řízek se sýrem a hedvábnou bramborovou kaší
Autor: Cat & Cook - Ivana Jindřichová Šťavnatý holandský řízek se sýrem a hedvábnou bramborovou kaší

Šťavnatý holandský řízek se sýrem a hedvábnou bramborovou kaší

Hodnoceno: 11x
Ačkoliv to může být trochu matoucí, holandský řízek má kořeny v Čechách. Název získal podle sýra, který se do něj tradičně používá – holandské goudy. Rozhodně ho nenahrazujte eidamem ani nivou, pravý „holanďan“ snese jen goudu. S hedvábnou bramborovou kaší a pikantní českou okurkou nakládačkou nebo křupavým okurkovým salátem tvoří hvězdnou trojku.
do 1,5 hodiny
4 porce

reklama

reklama

Postup

  1. Maso si nechte umlít u řezníka nebo si ho namelte sami. Sýr nastrouhejte nahrubo, petrželku nasekejte najemno. Vše promíchejte s 2 vejci a smetanou. Řádně osolte a opepřete a nechte 15 minut odpočívat. 
  2. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na stejně velké kousky. Uvařte je v lehce osolené vodě doměkka. 
  3. Na obalení masa si připravte tři hluboké talíře – do prvního vsypte mouku, v druhém prošlehejte zbylá vejce, do třetího nasypte strouhanku. Z odpočinutého masa tvořte placičky o hmotnosti 130 g. Zvažte je nebo směs rozdělte na osm stejných dílů. Karbanátek uprostřed zmáčkněte, aby se při pečení nenafoukl a postupně ho obalte v mouce, vejcích a strouhance, nijak ji však nemačkejte, ať zůstane obal křupavý. Obalené karbanátky skládejte vedle sebe, aby nezvlhly. 
  4. V širokém kastrolu rozehřejte máslo nebo ghí při střední teplotě (na 170 °C) ve vyšší vrstvě, aby v něm řízky plavaly. Jen tak se osmaží a nebudou nasáklé tukem. Obalené řízky vkládejte opatrně vedle sebe do rozehřátého tuku, aby se nepřekrývaly, a smažte je z každé strany dozlatova, zhruba 8 minut. Otáčejte je pomocí vařečky nebo kuchařské pinzety, nepíchejte do nich, aby z nich nevytekl sýr. Osmažené řízky vyjměte a nechte vsáknout přebytečný tuk do papírové utěrky. Pokud je vrstvíte na sebe, proložte je vždy papírovou utěrkou. Nechte je 5 minut odpočinout. 
  5. Než se řízky usmaží, připravte kaši. Uvařené brambory slijte, vraťte v hrnci na plotnu a lehce s ním pohybujte, aby se vypařila všechna zbylá voda. V jednom rendlíku rozehřejte máslo, v druhém zahřejte smetanu. Brambory rozmačkejte šťouchadlem nebo rozmixujte ručním šlehačem (metličkami, ne tyčovým mixérem – kaše by byla jako lepidlo!). Přilijte trochu másla a smetany a šlehejte a míchejte, až vše zapracujete. Pokračujte stejným způsobem, až dosáhnete žádoucí konzistence. Pokud ještě nemáte hotové všechny řízky, kaši v hrnci přelijte zbylým rozpuštěným máslem a přiklopte pokličkou. 
  6. Na salát nastrouhejte okurku nahrubo, podle chuti ji nejprve oloupejte. Ve vodě rozmíchejte ocet, cukr a dvě špetky soli, až se rozpustí. Opepřete, případně dochuťte, přelijte přes okurku a promíchejte. 
  7. Na talíř dejte kopeček kaše, poklaďte plátkem másla, vedle položte řízek, posypte ho čerstvými bylinkami a podávejte s okurkovým salátem. 

PRIMA TIP: Brambory si zachovají více vitaminu C, když je propláchnete, zalijete vroucí vodou a pak osolíte. 

Šťavnatý holandský řízek se sýrem a hedvábnou bramborovou kaší
Autor: Cat & Cook - Ivana Jindřichová Šťavnatý holandský řízek se sýrem a hedvábnou bramborovou kaší

reklama

Cat & Cook 2
Ivana Jindřichová

Druhá kuchařka známé blogerky Cat & Cook volně navazuje na první díl a představuje nové recepty i novou kočku – Miňonku, která v kuchyni Ivany Jindřichové zaujala místo po nemocné Mindě. Barevné fotky s čtyřnohou fešandou, záplava květin a lahodná jídla, které zvládnete podle podrobného popisu uvařit hned napoprvé, zůstávají jako poznávací znamení. Ivana se opět vydala i do světa a kromě oblíbených českých pokrmů si můžete uvařit i klasické recepty mezinárodní kuchyně. Stěžejní linku tvoří roadtrip po Itálii, ale nakouknete i na další kontinenty. 
Kuchařku koupíte pouze přes eshop https://shop.catandcook.cz/