Řízek
- vepřový bůček 550 g
- gouda 250 g
- hladkolistá petržel 3 snítky
- vejce 6 ks
- smetana ke šlehání 30 ml
- hladká mouka 200 g
- strouhanka (čerstvá ) 250 g
- přepuštěné máslo (ghí) 500–700 ml
- petrželka (nebo mikrobylinky na ozdobu)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Kaše
- brambory 1 kg
- máslo 120 g + k podávání
- smetana ke šlehání 200 ml
- sůl
Salát
- salátová okurka 1 ks
- voda 200 ml
- ocet (kvasný nebo jablečný) 4 lžíce
- cukr krupice 3 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Maso si nechte umlít u řezníka nebo si ho namelte sami. Sýr nastrouhejte nahrubo, petrželku nasekejte najemno. Vše promíchejte s 2 vejci a smetanou. Řádně osolte a opepřete a nechte 15 minut odpočívat.
- Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na stejně velké kousky. Uvařte je v lehce osolené vodě doměkka.
- Na obalení masa si připravte tři hluboké talíře – do prvního vsypte mouku, v druhém prošlehejte zbylá vejce, do třetího nasypte strouhanku. Z odpočinutého masa tvořte placičky o hmotnosti 130 g. Zvažte je nebo směs rozdělte na osm stejných dílů. Karbanátek uprostřed zmáčkněte, aby se při pečení nenafoukl a postupně ho obalte v mouce, vejcích a strouhance, nijak ji však nemačkejte, ať zůstane obal křupavý. Obalené karbanátky skládejte vedle sebe, aby nezvlhly.
- V širokém kastrolu rozehřejte máslo nebo ghí při střední teplotě (na 170 °C) ve vyšší vrstvě, aby v něm řízky plavaly. Jen tak se osmaží a nebudou nasáklé tukem. Obalené řízky vkládejte opatrně vedle sebe do rozehřátého tuku, aby se nepřekrývaly, a smažte je z každé strany dozlatova, zhruba 8 minut. Otáčejte je pomocí vařečky nebo kuchařské pinzety, nepíchejte do nich, aby z nich nevytekl sýr. Osmažené řízky vyjměte a nechte vsáknout přebytečný tuk do papírové utěrky. Pokud je vrstvíte na sebe, proložte je vždy papírovou utěrkou. Nechte je 5 minut odpočinout.
- Než se řízky usmaží, připravte kaši. Uvařené brambory slijte, vraťte v hrnci na plotnu a lehce s ním pohybujte, aby se vypařila všechna zbylá voda. V jednom rendlíku rozehřejte máslo, v druhém zahřejte smetanu. Brambory rozmačkejte šťouchadlem nebo rozmixujte ručním šlehačem (metličkami, ne tyčovým mixérem – kaše by byla jako lepidlo!). Přilijte trochu másla a smetany a šlehejte a míchejte, až vše zapracujete. Pokračujte stejným způsobem, až dosáhnete žádoucí konzistence. Pokud ještě nemáte hotové všechny řízky, kaši v hrnci přelijte zbylým rozpuštěným máslem a přiklopte pokličkou.
- Na salát nastrouhejte okurku nahrubo, podle chuti ji nejprve oloupejte. Ve vodě rozmíchejte ocet, cukr a dvě špetky soli, až se rozpustí. Opepřete, případně dochuťte, přelijte přes okurku a promíchejte.
- Na talíř dejte kopeček kaše, poklaďte plátkem másla, vedle položte řízek, posypte ho čerstvými bylinkami a podávejte s okurkovým salátem.
PRIMA TIP: Brambory si zachovají více vitaminu C, když je propláchnete, zalijete vroucí vodou a pak osolíte.
Šťavnatý holandský řízek se sýrem a hedvábnou bramborovou kaší Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová
Šťavnatý holandský řízek se sýrem a hedvábnou bramborovou kaší Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová