Ivana Jindřichová

Šťavnatý holandský řízek se sýrem a hedvábnou bramborovou kaší

Moje hodnocení
25x

Ačkoliv to může být trochu matoucí, holandský řízek má kořeny v Čechách. Název získal podle sýra, který se do něj tradičně používá – holandské goudy. Rozhodně ho nenahrazujte eidamem ani nivou, pravý „holanďan“ snese jen goudu. S hedvábnou bramborovou kaší a pikantní českou okurkou nakládačkou nebo křupavým okurkovým salátem tvoří hvězdnou trojku.

4 porce
90 minut
česká

Řízek

Kaše

Salát

Postup přípravy

  1. Maso si nechte umlít u řezníka nebo si ho namelte sami. Sýr nastrouhejte nahrubo, petrželku nasekejte najemno. Vše promíchejte s 2 vejci a smetanou. Řádně osolte a opepřete a nechte 15 minut odpočívat.
  2. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na stejně velké kousky. Uvařte je v lehce osolené vodě doměkka.
  3. Na obalení masa si připravte tři hluboké talíře – do prvního vsypte mouku, v druhém prošlehejte zbylá vejce, do třetího nasypte strouhanku. Z odpočinutého masa tvořte placičky o hmotnosti 130 g. Zvažte je nebo směs rozdělte na osm stejných dílů. Karbanátek uprostřed zmáčkněte, aby se při pečení nenafoukl a postupně ho obalte v mouce, vejcích a strouhance, nijak ji však nemačkejte, ať zůstane obal křupavý. Obalené karbanátky skládejte vedle sebe, aby nezvlhly.
  4. V širokém kastrolu rozehřejte máslo nebo ghí při střední teplotě (na 170 °C) ve vyšší vrstvě, aby v něm řízky plavaly. Jen tak se osmaží a nebudou nasáklé tukem. Obalené řízky vkládejte opatrně vedle sebe do rozehřátého tuku, aby se nepřekrývaly, a smažte je z každé strany dozlatova, zhruba 8 minut. Otáčejte je pomocí vařečky nebo kuchařské pinzety, nepíchejte do nich, aby z nich nevytekl sýr. Osmažené řízky vyjměte a nechte vsáknout přebytečný tuk do papírové utěrky. Pokud je vrstvíte na sebe, proložte je vždy papírovou utěrkou. Nechte je 5 minut odpočinout.
  5. Než se řízky usmaží, připravte kaši. Uvařené brambory slijte, vraťte v hrnci na plotnu a lehce s ním pohybujte, aby se vypařila všechna zbylá voda. V jednom rendlíku rozehřejte máslo, v druhém zahřejte smetanu. Brambory rozmačkejte šťouchadlem nebo rozmixujte ručním šlehačem (metličkami, ne tyčovým mixérem – kaše by byla jako lepidlo!). Přilijte trochu másla a smetany a šlehejte a míchejte, až vše zapracujete. Pokračujte stejným způsobem, až dosáhnete žádoucí konzistence. Pokud ještě nemáte hotové všechny řízky, kaši v hrnci přelijte zbylým rozpuštěným máslem a přiklopte pokličkou.
  6. Na salát nastrouhejte okurku nahrubo, podle chuti ji nejprve oloupejte. Ve vodě rozmíchejte ocet, cukr a dvě špetky soli, až se rozpustí. Opepřete, případně dochuťte, přelijte přes okurku a promíchejte.
  7. Na talíř dejte kopeček kaše, poklaďte plátkem másla, vedle položte řízek, posypte ho čerstvými bylinkami a podávejte s okurkovým salátem.

PRIMA TIP: Brambory si zachovají více vitaminu C, když je propláchnete, zalijete vroucí vodou a pak osolíte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ivana Jindřichová

Cat and cook Ivana Jindřichová

Blogerka Cat & Cook, vlastním jménem Ivana Jindřichová, propadla jídlu ve 12 letech a od té doby stále vaří. Nejdřív pro sebe a pro mamku, pak pro přítele, pak pro spolubydlící a přátele, pro partnera a teď už i pro své čtenáře. Miluje kočky, které jsou také poznávacím znamením jejího blogu. Po Mindě přišly Miňonka a Laskonka, které se neobyčejně hodí do její nové, už třetí kuchařky, z edice Sladká. Obsahuje recepty na dezerty z Čech i celého světa, které doplňují oblíbená sladká jídla a velikonoční a vánoční recepty. Podrobně popsané postupy, odpovědi na všechny otázky, které si při přípravě kladete, a krásné fotografie vás dovedou ke kýženému výsledku. Zaručeně se dočkáte nehynoucí lásky svých nejbližších.

shop.catandcook.cz


Přečtěte si také

Recepty