Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Špagety all´amatriciana

4–6 porce
nad 2 hodiny
Špagety all´amatriciana
Špagety all´amatriciana Autor: Saveur - šťastná italská kuchyně
Ikona italské kuchyně se zrodila před mnoha staletími v městečku Amatrice, které leží v hornaté krajině Lazia. Charakteristické jsou pro něj ovčí sýr Pecorino Romano a guanciale – nasolený vysušený vepřový podbradek. Pokud jej neseženete, v klidu ho nahraďte slaninou.
Reklama

Omáčku vařte skutečně dvě hodiny, jen tak se všechny suroviny prolnou a chuť bude silná, výrazná a zároveň delikátní.

Článek

Špagety s rajčatovou omáčkou Foto:

18 neodolatelných receptů na těstoviny s rajčaty

Tahle láska začíná obvykle už v dětství a trvá celý život! Těstoviny s "červenou omáčkou" jsou zkrátka hříšně dobré.
Reklama

Postup

  1. Guanciale či slaninu nakrájejte šikmo na 5mm proužky a opékejte je v kastrolu zhruba 15 minut při středním stupni dokřupava. Vyjměte ji děrovanou lžící a nechte na papírové utěrce okapat.
  2. Mezitím oloupejte mrkev, cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Do prázdného hrnce s vypečeným tukem dejte máslo, mrkev a cibuli, zlehka osolte a za stálého míchání restujte zhruba 6 minut doměkka. Přisypte polovinu česneku, rozmarýn a šalvěj a opékejte ještě 2 minuty. Jakmile se bylinky rozvoní, zalijte základ vínem a vařte ho zhruba 5 minut, dokud se neodpaří.
  3. Rajčata rozkrájejte v konzervě na menší kousky, přilijte k zelenině a vařečkou je podrťte nahrubo. Ztlumte teplotu, hrnec napůl přiklopte a vařte omáčku za občasného míchání zhruba 2 hodiny, až zhoustne.
  4. Ve velkém hrnci uvařte dostatek osolené vody, vsypte do ní těstoviny a vařte je dle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
  5. Mezitím vyjměte z omáčky rozmarýn a šalvěj a rozmixujte ji dohladka (přelijte ji do mixéru nebo použijte ponorný mixér). Přimíchejte ¾ opečené slaniny, zbylý česnek, olej, pepř a chilli vločky.
  6. Uvařené těstoviny slijte a promíchejte je s omáčkou. Rozdělte je na talíře a podávejte posypané zbylou slaninou, pecorinem a petrželkou.
Reklama

PRIMA TIP: Bohyně italské domácí kuchyně Marcella Hazan radí osolit vodu na těstoviny jako moře – zhruba 1,5 lžíce soli na každých 450 g těstovin nebo 1 lžíci soli na každé 2 l vody. Nepoužívejte jodovanou sůl, těstovinám předá kovovou chuť. Aby se těstoviny řádně uvařily všechny a neslepovaly se, vsypte je do dostatečného množství vody – zhruba 5 l na 500 g těstovin – a první 2–3 minuty je často promíchávejte. Uvedenou dobu na obalu berte jako orientační a těstoviny začněte ochutnávat 2 minuty před jejím uplynutím. Lehce nedovařené těstoviny nebo al dente budou i po slití vlivem zbytkového těsta měknout. Těstoviny neproplachujte, omáčka drží lépe na horkých těstovinách i díky škrobu na jejich povrchu.

Špagety all´amatriciana  Foto: Špagety all´amatriciana; foto: Saveur – šťastná italská kuchyně

Saveur - šťastná italská kuchyně Foto:

Saveur: Šťastná italská kuchyně

Z redakce oblíbeného amerického kulinářského časopisu přichází i nová kultovní italská kuchařka, která nabízí 100 receptů z archivů časopisu. Fantastické recepty jsou doplněné krásnými barevnými fotografiemi a zajímavostmi o celosvětově oblíbené italské kuchyni.

Naleznete zde klasické i zcela nové recepty plné typických italských chutí, vůní a ingrediencí – zkrátka vše, co potřebujete k přípravě skvělého italského jídla.

Recepty jsou seřazeny do následujících kategorií: předkrmy, polévky a saláty, těstoviny, rizoto a pizza, maso a ryby, zelenina, dezerty.

Pusťte se do kulinářského dobrodružství s touto klasickou italskou kuchařkou!

Článek

Těstoviny chudých Foto:

Rozšiřte si repertoár s 15 novými recepty na těstoviny

Receptů na těstoviny není nikdy dost! Přinášíme vám 15 nových nápadů, jak připravit rychlou a velmi uspokojivou večeři pro celou rodinu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama