Suroviny
- guanciale (kořeněné vepřové líčko) (nebo silné plátky slaniny) 340 g
- mrkev 2 ks
- cibule (větší ) 1 ks
- česnek 4 stroužky
- máslo 2 lžíce
- rozmarýn (čerstvý ) 1 snítka
- šalvěj 1 snítka
- červené víno 2 lžíce
- loupaná rajčata (konzervovaná ) 800 g
- špagety 500 g
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- chilli (vločky drceného chilli) 1 lžička
- sýr pecorino (najemno nastrouhaný sýr Pecorino Romano na ozdobu)
- hladkolistá petržel (nakrájená na tenké proužky)
- čerstvě namletý pepř (černý ) 2 lžičky
- sůl
Omáčku vařte skutečně dvě hodiny, jen tak se všechny suroviny prolnou a chuť bude silná, výrazná a zároveň delikátní.
Postup přípravy
- Guanciale či slaninu nakrájejte šikmo na 5mm proužky a opékejte je v kastrolu zhruba 15 minut při středním stupni dokřupava. Vyjměte ji děrovanou lžící a nechte na papírové utěrce okapat.
- Mezitím oloupejte mrkev, cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Do prázdného hrnce s vypečeným tukem dejte máslo, mrkev a cibuli, zlehka osolte a za stálého míchání restujte zhruba 6 minut doměkka. Přisypte polovinu česneku, rozmarýn a šalvěj a opékejte ještě 2 minuty. Jakmile se bylinky rozvoní, zalijte základ vínem a vařte ho zhruba 5 minut, dokud se neodpaří.
- Rajčata rozkrájejte v konzervě na menší kousky, přilijte k zelenině a vařečkou je podrťte nahrubo. Ztlumte teplotu, hrnec napůl přiklopte a vařte omáčku za občasného míchání zhruba 2 hodiny, až zhoustne.
- Ve velkém hrnci uvařte dostatek osolené vody, vsypte do ní těstoviny a vařte je dle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
- Mezitím vyjměte z omáčky rozmarýn a šalvěj a rozmixujte ji dohladka (přelijte ji do mixéru nebo použijte ponorný mixér). Přimíchejte ¾ opečené slaniny, zbylý česnek, olej, pepř a chilli vločky.
- Uvařené těstoviny slijte a promíchejte je s omáčkou. Rozdělte je na talíře a podávejte posypané zbylou slaninou, pecorinem a petrželkou.