Placky
- česnek 15 velkých stroužků
- vejce 9 ks
- máslo 40 g
- hladká mouka 50 g
- strouhanka
- rostlinný olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Salát
- zelený chřest 200 g
- avokádo (zralé ) 2 ks
- jarní cibulka 3 ks
- pomeranč 2 ks
- citron 1 ks
- olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Česnekové placky: V rendlíku přiveďte vodu k varu. Poté do ní přidejte oloupané stroužky česneku. Vařte 5 minut a poté vodu slijte. Tento postup opakujte ještě dvakrát. Tímto se zbavíte ostré chuti česneku.
- 7 vajec uvařte natvrdo a poté je oloupejte a oddělte bílky od žloutků. Zbylá 2 vejce nechte syrová na trojobal.
- Česnek dejte do mixéru, přidejte žloutky z uvařených vajec, sůl, pepř a začněte mixovat. Postupně přidávejte na kostky nakrájené změklé máslo, až do vytvoření husté krémové konzistence.
- Pomocí cukrářského sáčku na plech s pečicím papírem nastříkejte kolečka o průměru přibližně 5 cm a výšce 1 cm. Plech zakryjte potravinovou fólií a nechte v lednici alespoň dvě hodiny.
- Olej rozpalte na 180 °C. Uleželé placky obalte opatrně v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Smažte v rozpáleném oleji dozlatova.
- Po usmažení dejte placičky na papírovou utěrku a nechte odkapat přebytečný tuk.
- Salát: V kastrolu přiveďte pořádně osolenou vodu k varu. Chřestu odlomte dřevnaté konce a škrabkou každý stonek ještě ve spodní třetině očištěte. Nakrájejte na menší kusy, přibližně 3 cm dlouhé a vložte do vroucí vody. Vařte 3 minuty, poté vodu slijte a chřest ponořte do mísy s ledovou vodou na 1 minutu. Poté jej z vody vyndejte.
- Do salátové mísy dejte oloupané a na plátky nakrájené avokádo, najemno nakrájenou jarní cibulku i s natí a vykrájené dílky pomeranče. Přidejte chřest a promíchejte. Salát dochuťte citronovou šťávou, olivovým olejem, solí, pepřem.
- Do hlubokého talíře či misky dejte přiměřené množství salátu a navrch položte 3 placičky, aby zůstaly krásně křupavé.
PRIMA TIP: Recept se skvěle hodí i jako vydatný předkrm. Klasický pomeranč můžete zaměnit i za pomeranč červený nebo grep.