Suroviny
- mleté vepřové maso 500 g
- mleté hovězí maso 500 g
- rohlík 2 ks
- mléko (na namočení rohlíku)
- sůl 15 g
- česnek 3 stroužky
- majoránka (sušená) 2 kávové lžičky
- vejce 3 ks
- cibule 1
- slanina (kvalitní plátková) 100 g
- plnotučná hořčice 1 polévková lžíce
- strouhanka 100 g
Řepová majonéza
- majonéza 200 g
- červená řepa (uvařená) 280 g
Ke kompletaci
- nakládané okurky
- rukola (nebo listy červené řepy)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Rohlíky nakrájejte na kostičky a namočte je do trochy mléka.
- 50 g slaniny nakrájejte nadrobno, cibuli zbavte slupky a také ji nakrájejte nadrobno. Obojí orestujte v pánDo větší mísy dejte mleté maso, osolte, prolisujte česnek, přidejte majoránku, pepř, vejce, namočené rohlíky, orestovanou cibuli se slaninou, hořčici a strouhanku a vše rukama promíchejte, aby vznikla celistvá hustá hmota, ze které se dají vytvarovat 2 šišky.
- Ty pak přendejte na plech vystlaný pečícím papírem. Nahoru šišek položte zbylé plátky slaniny a dejte do trouby péct na 50 minut.
- Mezitím připravte majonézu. Je to velmi jednoduché, prostě rozmixujte dohladka majonézu s uvařenou červenou řepou.
- Když je sekaná hotová, nechte ji chvilku vychladnout, poté ji nakrájejte na plátky.
- Housku rozkrojte, pomažte ji majonézou, na ni dejte lístky řepy či rukoly, položte plátek sekané, na ni plátky nakládaných okurek, horní část housky pomažte trochou majonézy a sekanou přiklopte.