Segedín
- cibule 2 ks
- řepkový olej 4 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- mletá uzená paprika 1 lžíce
- rajský protlak 1 lžíce
- bobkový list 1 ks
- bílé kysané zelí 300 g
- zeleninový vývar 500 ml
- hlíva ústřičná (čerstvá ) 1,5 kg
- kmín 1 lžička
- sušený tymián 2 snítky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Nakládané žampiony
Postup přípravy
- Segedín: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte dvě lžíce oleje a cibuli nechte zezlátnout. Ztlumte teplotu a vmíchejte obě papriky, protlak a bobkový list a krátce orestujte. Kysané zelí pokrájejte a přidejte ke koření. Podlijte vývarem, osolte, opepřete, přiklopte a vařte 40 minut.
- Mezitím troubu předehřejte na 180 °C. Ostrým nožem zbavte hlívu podhoubí a vyskládejte ji do pekáčku. Pokapejte olejem, osolte, okmínujte, přidejte část lístků otrhaného tymiánu a pečte zhruba 15–20 minut doměkka, přesný čas záleží na velikosti hlívy.
- Z uvařené polévky vytáhněte bobkový list a nechte ji mírně zchladnout. Rozmixujte ji tyčovým mixérem nebo ji přelijte do výkonného mixéru a rozmixujte dohladka. Přelijte zpět do hrnce a prohřejte. Osolte a opepřete podle chuti.
- Omáčku prošlehejte tyčovým mixérem a rozdělte na talíře. Navrch dejte hlívu, posypte ji zbylými lístky tymiánu a podávejte. Kyselost můžete zvýšit nakládanými žampiony.
- Nakládané žampiony: Žampiony důkladně opláchněte ve vlažné vodě. Vodu, ocet, cukr a koření promíchejte a zahřívejte k varu. Chuť dolaďte podle sebe.
- Do horkého nálevu vložte žampiony a povařte je 5 minut. Přesuňte je do čisté sklenice a uzavřete. Nechte zchladnout a uložte do lednice. Pokud je chcete uchovat déle, tak je zavařte.
Segedín z pečené hlívy s nakládanými žampiony 2 Zdroj: Postní kuchařka od kořene po nať