Segedín z pečené hlívy s nakládanými žampiony
Zdroj: Postní kuchařka od kořene po nať
Segedín z pečené hlívy s nakládanými žampiony
Zdroj:
Postní kuchařka od kořene po nať
Máte rádi hlívovou polévku ve stylu dršťkové či gulášové? V této vegetariánské variaci segedínu však není hlíva součástí polévky, jak by se mohlo zdát, ale vypečená dozlatova zdobí hedvábně jemnou pikantně nakyslou omáčku. Inspirujte se receptem i servírováním podle šéfkuchaře Pavla Drdela ze strakonické restaurace Sůl a řepa.
Postup přípravy
-
Segedín: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte dvě lžíce oleje a cibuli nechte zezlátnout. Ztlumte teplotu a vmíchejte obě papriky, protlak a bobkový list a krátce orestujte. Kysané zelí pokrájejte a přidejte ke koření. Podlijte vývarem, osolte, opepřete, přiklopte a vařte 40 minut.
-
Mezitím troubu předehřejte na 180 °C. Ostrým nožem zbavte hlívu podhoubí a vyskládejte ji do pekáčku. Pokapejte olejem, osolte, okmínujte, přidejte část lístků otrhaného tymiánu a pečte zhruba 15–20 minut doměkka, přesný čas záleží na velikosti hlívy.
-
Z uvařené polévky vytáhněte bobkový list a nechte ji mírně zchladnout. Rozmixujte ji tyčovým mixérem nebo ji přelijte do výkonného mixéru a rozmixujte dohladka. Přelijte zpět do hrnce a prohřejte. Osolte a opepřete podle chuti.
-
Omáčku prošlehejte tyčovým mixérem a rozdělte na talíře. Navrch dejte hlívu, posypte ji zbylými lístky tymiánu a podávejte. Kyselost můžete zvýšit nakládanými žampiony.
-
Nakládané žampiony: Žampiony důkladně opláchněte ve vlažné vodě. Vodu, ocet, cukr a koření promíchejte a zahřívejte k varu. Chuť dolaďte podle sebe.
-
Do horkého nálevu vložte žampiony a povařte je 5 minut. Přesuňte je do čisté sklenice a uzavřete. Nechte zchladnout a uložte do lednice. Pokud je chcete uchovat déle, tak je zavařte.
Segedín z pečené hlívy s nakládanými žampiony 2
Zdroj: Postní kuchařka od kořene po nať
Segedín z pečené hlívy s nakládanými žampiony 2
Zdroj:
Postní kuchařka od kořene po nať