Segedín z pečené hlívy s nakládanými žampiony

Moje hodnocení
14x

Máte rádi hlívovou polévku ve stylu dršťkové či gulášové? V této vegetariánské variaci segedínu však není hlíva součástí polévky, jak by se mohlo zdát, ale vypečená dozlatova zdobí hedvábně jemnou pikantně nakyslou omáčku. Inspirujte se receptem i servírováním podle šéfkuchaře Pavla Drdela ze strakonické restaurace Sůl a řepa.

4 porce
60 minut

Nakládané žampiony

Postup přípravy

  1. Segedín: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte dvě lžíce oleje a cibuli nechte zezlátnout. Ztlumte teplotu a vmíchejte obě papriky, protlak a bobkový list a krátce orestujte. Kysané zelí pokrájejte a přidejte ke koření. Podlijte vývarem, osolte, opepřete, přiklopte a vařte 40 minut.
  2. Mezitím troubu předehřejte na 180 °C. Ostrým nožem zbavte hlívu podhoubí a vyskládejte ji do pekáčku. Pokapejte olejem, osolte, okmínujte, přidejte část lístků otrhaného tymiánu a pečte zhruba 15–20 minut doměkka, přesný čas záleží na velikosti hlívy.
  3. Z uvařené polévky vytáhněte bobkový list a nechte ji mírně zchladnout. Rozmixujte ji tyčovým mixérem nebo ji přelijte do výkonného mixéru a rozmixujte dohladka. Přelijte zpět do hrnce a prohřejte. Osolte a opepřete podle chuti.
  4. Omáčku prošlehejte tyčovým mixérem a rozdělte na talíře. Navrch dejte hlívu, posypte ji zbylými lístky tymiánu a podávejte. Kyselost můžete zvýšit nakládanými žampiony.
  5. Nakládané žampiony: Žampiony důkladně opláchněte ve vlažné vodě. Vodu, ocet, cukr a koření promíchejte a zahřívejte k varu. Chuť dolaďte podle sebe.
  6. Do horkého nálevu vložte žampiony a povařte je 5 minut. Přesuňte je do čisté sklenice a uzavřete. Nechte zchladnout a uložte do lednice. Pokud je chcete uchovat déle, tak je zavařte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Drdel

Postní kuchařka Pavel Drdel

Půst nemusíme brát jen jako přísně vymezené období, obvykle stanovené tradicemi a náboženskými zvyklostmi, ale i jako čas, kdy se vzdáme masa ve prospěch zeleniny – a to je stav, za který nám naše tělo i životní prostředí může jen děkovat. Často nám ale zeleninový jídelníček splývá s čímsi ochuzeným, a ne příliš chutným. Autor tady dokazuje pravý opak. Kromě více než 80 receptů na skvělá bezmasá jídla tu najdete na šedesátku tipů, jak potraviny uchovat a zhodnotit a další stovku autorských nápadů na udržitelnější a bezodpadové vaření včetně fotografií. A tak je docela možné, že se k jinému jídelníčku ani nebudete chtít vrátit a slovo půst se změní spíš v synonymum dobrého jídla a rozumného hospodaření.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty