Salát s jahodami, avokádem a mozzarellou

Moje hodnocení
5x

Jahody jsou sezonní surovina, která se přirozeně hodí hlavně do sladkých receptů. Ale nenechte se mýlit! Jejich svěží, příjemně nakyslá chuť báječně ladí třeba se sýry, díky tomu můžete jahody přidat i do salátu. Budete překvapeni, jak moc dobré to je, tahle kombinace bude hvězdou každé zahradní slavnosti.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • jahody (čerstvé jahody) 150 g
  • rukola (nebo baby špenát, směs salátových lístků nebo polníček) 100 g
  • avokádo (zralé avokádo) 1 ks
  • mini mozzarella 150 g
  • piniová semínka 30 g

Dresink

  • ocet (olivový olej) 70 ml
  • med 1 lžíce
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • balzamikový krém

Postup přípravy

  1. Jahody očistěte a omyjte a nakrájejte na čtvrtiny. Avokádo oloupejte a nakrájete na plátky. Salátové listy operte a osušte. Piniová semínka opražte nasucho na pánvi do zlatova a nechte vystydnout.
  2. Na dresink prošlehejte v misce olivový olej, citronovou šťávu, med, sůl a pepř. až se vytvoří hladká emulze. Vevelké míse promíchejte rukolu nebo salátové lístky s dresinkem a rozdělte ho na talíře nebo dejte na velký servírovací talíř.
  3. Navrch přidejte nakrájené avokádo a jahody, přidejte kuličky mozzarelly a posypte piniovými semínky. Nakonec zakapejte balzamikovým krémem.

PRIMA TIP: Této kombinaci sluší různé druhy sýrů, nebojte se experimentovat. Místo mozzarelly zkuste použít čerstvý kozí nebo ovčí sýr, gorgonzolu, brie nebo fetu. Pokud neseženete piniová semínka, dobře fungují opražené mandlové lupínky, nahrubo podrcené vlašáky, lískáče nebo pekany.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima Fresh


Přečtěte si také

Recepty