S Klárou v kuchyni: Pěkně hustá zelňačka
Zdroj: Klára Michalová
S Klárou v kuchyni: Pěkně hustá zelňačka
Zdroj:
Klára Michalová
Sytá a hustá polévka s kysaným zelím hravě nahradí hlavní chod. Je plná masa, brambor a základem je samozřejmě kvalitní kysané zelí, které je plné vitaminů. Ale nebudu se tvářit, že je to kvůli tomu nějak extra zdravé jídlo, v mém podání nechybí ani uzené maso, klobása a smetana :) Doporučuji volit pikantní klobásu a nebát se dochutit pálivou paprikou, pak bude výsledná polévka nejen hustá, ale i "pěkně hustá"!
Postup přípravy
-
Na oleji orestujte na kostičky nakrájené uzené maso, klobásu na půlkolečka a cibuli nasekanou nahrubo.
-
Po chvíli přihoďte mrkev nakrájenou na půlkolečka a nasekaný česnek. Chvíli restujte a poté zasypte uzenou paprikou (pokud chcete polévku pikantní, přidejte navíc lžičku pálivé papriky) a přisypte i hladkou mouku. Dobře promíchejte a nechte chvilku rozvonět, ale paprika se nesmí připálit! Přilijte 200 ml studené vody a rozšlehejte metličkou dohladka.
-
Přilijte 1,5 litru horké vody a přidejte na kostky nakrájené brambory. Osolte, opepřete, přihoďte bobkové listy, drcený kmín, rozemnutou saturejku a mleté nové koření. Vařte 10 minut, až budou brambory měkké.
-
Poté přidejte lehce vymačkané a překrájené kysané zelí. Vařte 3 minuty a poté zašlehejte metličkou kysanou smetanu. Dochuťte a zasypte nasekanou petrželí.
S Klárou v kuchyni: Pěkně hustá zelňačka 2
Zdroj: Klára Michalová
S Klárou v kuchyni: Pěkně hustá zelňačka 2
Zdroj:
Klára Michalová