S Klárou v kuchyni: Brynzová polévka demikát
Zdroj: Klára Michalová
S Klárou v kuchyni: Brynzová polévka demikát
Zdroj:
Klára Michalová
Pod tímhle zvláštním názvem se skrývá delikátní krémová polévka z ovčí brynzy (po slovensky bryndza :)). Čerstvý sýr velmi výrazné chuti je do polévky ideální, jednoduše se v ní rozpustí a je také dost slaný, takže polévku dosolujte jen velmi opatrně. Pro výraznější chuť můžete místo vody použít i masový vývar. Pro oživení lze polévku servírovat s ochucenými chlebovými krutony.
4 porce
30 minut
slovenská
Postup přípravy
-
Nejprve připravte krutony. Starší bagetu nakrájejte na kostičky a hoďte do pekáčku, aby ležely v jedné vrstvě. Osolte, opepřete a posypte sušeným medvědím česnekem. Zakápněte olivovým olejem, promíchejte a pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi 15 minut dozlatova. V půlce pečení ještě promíchejte a ke konci hlídejte, ať se krutony nepřipálí.
-
Mezitím v hrnci rozpusťte přepuštěné máslo a restujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno asi 5 minut. Přisypte uzenou papriku a míchejte, až se rozvoní, ale nesmí se spálit! Přihoďte na kostky nakrájené brambory a vše zalijte horkou vodou.
-
Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 15 minut, až budou brambory úplně měkké.
-
Do polévky vmíchejte rozdrobenou brynzu a 2 lžíce zakysané smetany a polévku ručním ixérem rozmixujte do hladkého krému. Ochutnejte a případně dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
-
Na talíři přidejte do polévky lžičku zakysané smetany, hrst krutonů a posypte nasekanými bylinkami.
S Klárou v kuchyni: Brynzová polévka demikát 2
Zdroj: Klára Michalová
S Klárou v kuchyni: Brynzová polévka demikát 2
Zdroj:
Klára Michalová