Krutony
- bageta (bílá nebo rustik) 1/2 ks
- medvědí česnek (sušený ) 1 lžička
- olivový olej 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Polévka
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- cibule (větší ) 1 ks
- uzená paprika (mletá ) 1,5 lžičky
- brambory (větší ) 3 ks
- voda 1,2 litru
- brynza 200 g
- zakysaná smetana 2 vrchovaté lžíce + k podávání
- bylinky (nasekané bylinky (pažitka, petrželka nebo libeček))
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve připravte krutony. Starší bagetu nakrájejte na kostičky a hoďte do pekáčku, aby ležely v jedné vrstvě. Osolte, opepřete a posypte sušeným medvědím česnekem. Zakápněte olivovým olejem, promíchejte a pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi 15 minut dozlatova. V půlce pečení ještě promíchejte a ke konci hlídejte, ať se krutony nepřipálí.
- Mezitím v hrnci rozpusťte přepuštěné máslo a restujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno asi 5 minut. Přisypte uzenou papriku a míchejte, až se rozvoní, ale nesmí se spálit! Přihoďte na kostky nakrájené brambory a vše zalijte horkou vodou.
- Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 15 minut, až budou brambory úplně měkké.
- Do polévky vmíchejte rozdrobenou brynzu a 2 lžíce zakysané smetany a polévku ručním ixérem rozmixujte do hladkého krému. Ochutnejte a případně dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Na talíři přidejte do polévky lžičku zakysané smetany, hrst krutonů a posypte nasekanými bylinkami.
S Klárou v kuchyni: Brynzová polévka demikát 2 Zdroj: Klára Michalová