Suroviny
- olej 1 lžíce
- cibule 1 ks
- špek (uzený špek nebo slanina) 50 g
- mleté hovězí maso 200 g
- mrkev (velká ) 1 ks
- celer 1/4 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- rajský protlak 2 lžíce
- cukr 1 lžíce
- uzená paprika 1 lžička
- vývar (nebo voda) 1,7 litru
- krájená rajčata 200 g (1/2 plechovky)
- červená řepa (větší ) 1 ks
- brambory 3 ks
- bílé zelí (čerstvé ) 1/4 hlávky
- bobkový list 4 ks
- bílý vinný ocet
- hladkolistá petržel
- zakysaná smetana (k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na oleji orestujte cibuli a uzený špek nakrájený na malé kostičky. Poté přidejte mleté hovězí maso, rozmělněte ho na malé kousky a restujte, až se zatáhne.
- Přidejte mrkev nakrájenou na půlkolečka, celer na kostičky a řapíkatý celer na plátky. Restujte asi 5 minut, pak přidejte rajský protlak, cukr a uzenou papriku. Krátce zarestujte a zalijte vývarem nebo vodou.
- Přidejte sekaná rajčata, červenou řepu oloupanou a nakrájenou na menší kostičky, brambory na kostičky a bílé zelí na tenké proužky. Osolte, opepřete, přihoďte bobkové listy a vařte asi 30–40 minut, až řepa změkne.
- Dochuťte šplíchancem vinného octa a zasypte nasekanou petrželkou. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.
Rychlý boršč s mletým hovězím masem 2 Zdroj: Klára Michalová