Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Recept na pravé sýrové fondue ze Švýcarských Alp
Švýcarský národní pokrm objevili Američané nejspíš na Světové výstavě v New Yorku v roce 1964 v alpské restauraci ve švýcarském pavilonu. Hitem se stalo v 70. letech, kdy lidé častěji pořádali doma večírky s drobným pohoštěním i večeře se sdílením jednotlivých chodů. Výběr sýrů záleží na oblasti, kde se fondue servíruje, často pochází z lokálních sýráren. Hodí se do něj kombinace výraznějších a jemnějších sýrů jako gruyère s comté či beaufort s ementálem.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- česnek 1 stroužek
- suché bílé víno, např. ryzlink 360 ml
- čerstvá citronová šťáva 1 lžička
- kukuřičný škrob 1 lžíce
- třešňovice 3 lžíce
- nastrouhaný ementál 230 g
- nastrouhaný sýr gruyère 230 g
- strouhaný muškátový oříšek 1 špetka
- mletá sladká paprika 1 špetka
- čerstvě namletý bílý pepř
- veka či bageta stará 1 den nebo 1 pecen chleba 1 ks
- jablko podle chuti 1 ks
- nakládané okurky k podávání
- nakládané cibulky k podáváni
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Pečivo k podávání nakrájejte na kostičky o hraně 2,5 cm, jablko nakrájejte na plátky.
- Vnitřek hrnce na fondue potřete oloupaným stroužkem česneku, vlijte do něj víno a citronovou šťávu a ohřejte ho na středním stupni k varu. V misce prošlehejte dohladka škrob s třešňovicí.
- Do hrnce postupně přidávejte oba sýry a neustále míchejte vařečkou osmičky. Když směs začne bublat, vmíchejte do ní třešňovici se škrobem. Vařte 3–5 minut a dochuťte bílým pepřem, muškátovým oříškem a paprikou. Pokud se roztavený sýr začne oddělovat, zvyšte teplotu a směs rychle spojte šleháním nebo mícháním.
- Zapalte hořák fondue sady a hrnec se sýrovou směsí na něj opatrně postavte. Do sýrové směsi namáčejte kostičky chleba a plátky jablka napíchnuté na vidličce a jezte s nakládanými okurkami a cibulkou.
PRIMA TIP: Skutečně luxusního výsledku dosáhnete, když víno zaměníte za šampaňské, crémant nebo cavu. Pak zapomeňte na citronovou šťávu a na závěr postrouhněte fondue kouskem lanýže.
Zažít Alpy
Cestovat, poznávat, jíst
Když otevřete tuto knihu, okamžitě se přenesete doprostřed Alp. Najdete v ní povídání horách a jejich historii, tipy na cesty a šéfkuchaři z nejlepších horských hotelů, farmáři, majitelé chat i „obyčejní“ obyvatelé se s vámi podělí o své léty ověřené autentické recepty.
Čtyři alpské státy – čtyři rozsáhlé kapitoly. V každé z nich najdete recepty typické pro alpskou kuchyni daného regionu společně s povídáním o místních surovinách, kuchařích, majitelích horských chat, tipy na to, co si nesmíte nechat ujít…
Vydalo nakladatelství Grada.