Meredith Erickson

Recept na pravé sýrové fondue ze Švýcarských Alp

Moje hodnocení
10x

Švýcarský národní pokrm objevili Američané nejspíš na Světové výstavě v New Yorku v roce 1964 v alpské restauraci ve švýcarském pavilonu. Hitem se stalo v 70. letech, kdy lidé častěji pořádali doma večírky s drobným pohoštěním i večeře se sdílením jednotlivých chodů. Výběr sýrů záleží na oblasti, kde se fondue servíruje, často pochází z lokálních sýráren. Hodí se do něj kombinace výraznějších a jemnějších sýrů jako gruyère s comté či beaufort s ementálem.

4 porce
30 minut
rakouská

Suroviny

  • česnek 1 stroužek
  • suché bílé víno, např. ryzlink 360 ml
  • citronová šťáva (čerstvá citronová šťáva) 1 lžička
  • kukuřičný škrob 1 lžíce
  • třešňovice 3 lžíce
  • nastrouhaný ementál 230 g
  • nastrouhaný sýr gruyère 230 g
  • strouhaný muškátový oříšek 1 špetka
  • mletá sladká paprika 1 špetka
  • bílý pepř (čerstvě namletý bílý pepř)
  • veka či bageta stará 1 den nebo 1 pecen chleba 1 ks
  • jablko podle chuti 1 ks
  • nakládané okurky k podávání
  • nakládané cibulky k podáváni

Postup přípravy

  1. Pečivo k podávání nakrájejte na kostičky o hraně 2,5 cm, jablko nakrájejte na plátky.
  2. Vnitřek hrnce na fondue potřete oloupaným stroužkem česneku, vlijte do něj víno a citronovou šťávu a ohřejte ho na středním stupni k varu. V misce prošlehejte dohladka škrob s třešňovicí.
  3. Do hrnce postupně přidávejte oba sýry a neustále míchejte vařečkou osmičky. Když směs začne bublat, vmíchejte do ní třešňovici se škrobem. Vařte 3–5 minut a dochuťte bílým pepřem, muškátovým oříškem a paprikou. Pokud se roztavený sýr začne oddělovat, zvyšte teplotu a směs rychle spojte šleháním nebo mícháním.
  4. Zapalte hořák fondue sady a hrnec se sýrovou směsí na něj opatrně postavte. Do sýrové směsi namáčejte kostičky chleba a plátky jablka napíchnuté na vidličce a jezte s nakládanými okurkami a cibulkou.

PRIMA TIP: Skutečně luxusního výsledku dosáhnete, když víno zaměníte za šampaňské, crémant nebo cavu. Pak zapomeňte na citronovou šťávu a na závěr postrouhněte fondue kouskem lanýže.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Meredith Erickson

Grada - Zažít Alpy Meredith Erickson

Cestovat, poznávat, jíst

Když otevřete tuto knihu, okamžitě se přenesete doprostřed Alp. Najdete v ní povídání horách a jejich historii, tipy na cesty a šéfkuchaři z nejlepších horských hotelů, farmáři, majitelé chat i „obyčejní“ obyvatelé se s vámi podělí o své léty ověřené autentické recepty.

Čtyři alpské státy – čtyři rozsáhlé kapitoly. V každé z nich najdete recepty typické pro alpskou kuchyni daného regionu společně s povídáním o místních surovinách, kuchařích, majitelích horských chat, tipy na to, co si nesmíte nechat ujít…

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty