Suroviny
- česnek 1 stroužek
- bílé víno (suché, např. ryzlink) 360 ml
- citronová šťáva (čerstvá ) 1 lžička
- kukuřičný škrob 1 lžíce
- třešňovice 3 lžíce
- ementál (nastrouhaný ) 230 g
- Gruyère (nastrouhaný ) 230 g
- muškátový oříšek (strouhaný ) 1 špetka
- mletá sladká paprika 1 špetka
- veka (či bageta stará 1 den nebo 1 pecen chleba) 1 ks
- jablka (podle chuti) 1 ks
- nakládané okurky (k podávání)
- nakládané cibulky (k podáváni)
- bílý pepř (čerstvě namletý )
Postup přípravy
- Pečivo k podávání nakrájejte na kostičky o hraně 2,5 cm, jablko nakrájejte na plátky.
- Vnitřek hrnce na fondue potřete oloupaným stroužkem česneku, vlijte do něj víno a citronovou šťávu a ohřejte ho na středním stupni k varu. V misce prošlehejte dohladka škrob s třešňovicí.
- Do hrnce postupně přidávejte oba sýry a neustále míchejte vařečkou osmičky. Když směs začne bublat, vmíchejte do ní třešňovici se škrobem. Vařte 3–5 minut a dochuťte bílým pepřem, muškátovým oříškem a paprikou. Pokud se roztavený sýr začne oddělovat, zvyšte teplotu a směs rychle spojte šleháním nebo mícháním.
- Zapalte hořák fondue sady a hrnec se sýrovou směsí na něj opatrně postavte. Do sýrové směsi namáčejte kostičky chleba a plátky jablka napíchnuté na vidličce a jezte s nakládanými okurkami a cibulkou.
PRIMA TIP: Skutečně luxusního výsledku dosáhnete, když víno zaměníte za šampaňské, crémant nebo cavu. Pak zapomeňte na citronovou šťávu a na závěr postrouhněte fondue kouskem lanýže.