Suroviny
- hrách (žlutý půlený ) 200 g
- šalotka 2 ks
- olivový olej 2 lžíce
- kuřecí vývar 500 ml
- smetana ke šlehání 200 ml
- šunka (sušená bayonská) 4 plátky
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Bayonská šunka s chráněným označením zeměpisného původu smí pocházet pouze z vepřů, kteří se pasou podél řeky Adour na jihozápadě Francie. Do chráněné šunky se smí použít pouze osm vybraných plemen vepřů z ekologických chovů a po vyvěšení masa a jeho zpracování šunka zraje ještě 7 měsíců. Jedná se tak o jednu z nejkvalitnějších francouzských šunek. Pokud by se vám ji nepodařilo sehnat, poohlédněte se po španělské jamón serrano nebo italském prosciuttu.
Postup přípravy
- Hrách namočte den předem do studené vody.
- Šalotku oloupejte, nakrájejte nadrobno a opékejte ji v hrnci na rozehřátém oleji doměkka zhruba 1–2 minuty na středním stupni.
- Hrách slijte, vsypte k šalotce, přilijte vývar a zahřívejte k varu. Vařte na mírném stupni 25–30 minut doměkka. Odstavte a nechte pár minut zchladnout.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, vmíchejte smetanu, osolte a opepřete podle chuti a krátce ji prohřejte. Rozdělte do misek a na každou položte plátek šunky.
Polévka z půleného hrachu s bayonskou šunkou Zdroj: Francouzské dobrodružství Jamese Martina