James Martin

Polévka z půleného hrachu s bayonskou šunkou

Moje hodnocení
10x

Tuhle hrachovku se zvědavostí ochutnají i zavilí odmítači luštěnin. Žlutý půlený hrách má příjemně nasládlou chuť, která tvoří neutrální podklad pro výraznou šunku.

4 porce
60 minut
francouzská

Suroviny

Bayonská šunka s chráněným označením zeměpisného původu smí pocházet pouze z vepřů, kteří se pasou podél řeky Adour na jihozápadě Francie. Do chráněné šunky se smí použít pouze osm vybraných plemen vepřů z ekologických chovů a po vyvěšení masa a jeho zpracování šunka zraje ještě 7 měsíců. Jedná se tak o jednu z nejkvalitnějších francouzských šunek. Pokud by se vám ji nepodařilo sehnat, poohlédněte se po španělské jamón serrano nebo italském prosciuttu.

Postup přípravy

  1. Hrách namočte den předem do studené vody.
  2. Šalotku oloupejte, nakrájejte nadrobno a opékejte ji v hrnci na rozehřátém oleji doměkka zhruba 1–2 minuty na středním stupni.
  3. Hrách slijte, vsypte k šalotce, přilijte vývar a zahřívejte k varu. Vařte na mírném stupni 25–30 minut doměkka. Odstavte a nechte pár minut zchladnout.
  4. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, vmíchejte smetanu, osolte a opepřete podle chuti a krátce ji prohřejte. Rozdělte do misek a na každou položte plátek šunky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

James Martin

Slovart James Martin

Šéfkuchaře a milovníka cestování Jamese Martina možná znáte z jeho televizního pořadu, ve kterém objevuje krásné kouty a lokální dobroty, z kterých vaří originální jídla. Svou roadmovie po Velké Británii vtěsnal do knihy, takže se s ním vydejte na zajímavá místa, do špičkových restaurací, za místními farmáři a na barevné trhy, navštivte britské šéfkuchaře a jeho přátel… Zkrátka vše, co stojí v Anglii za ochutnání. James Martin v knize představuje 80 receptů často z důvěrně známých surovin. Možná že s Brity máme společné víc než jen hrdinné piloty z druhé světové války. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty