návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Polévka z půleného hrachu s bayonskou šunkou

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 1 hodiny
Polévka z půleného hrachu s bayonskou šunkou
Autor: Francouzské dobrodružství Jamese Martina Polévka z půleného hrachu s bayonskou šunkou
Tuhle hrachovku se zvědavostí ochutnají i zavilí odmítači luštěnin. Žlutý půlený hrách má příjemně nasládlou chuť, která tvoří neutrální podklad pro výraznou šunku.

Bayonská šunka s chráněným označením zeměpisného původu smí pocházet pouze z vepřů, kteří se pasou podél řeky Adour na jihozápadě Francie. Do chráněné šunky se smí použít pouze osm vybraných plemen vepřů z ekologických chovů a po vyvěšení masa a jeho zpracování šunka zraje ještě 7 měsíců. Jedná se tak o jednu z nejkvalitnějších francouzských šunek. Pokud by se vám ji nepodařilo sehnat, poohlédněte se po španělské jamón serrano nebo italském prosciuttu. 

Postup

  1. Hrách namočte den předem do studené vody. 
  2. Šalotku oloupejte, nakrájejte nadrobno a opékejte ji v hrnci na rozehřátém oleji doměkka zhruba 1–2 minuty na středním stupni. 
  3. Hrách slijte, vsypte k šalotce, přilijte vývar a zahřívejte k varu. Vařte na mírném stupni 25–30 minut doměkka. Odstavte a nechte pár minut zchladnout. 
  4. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, vmíchejte smetanu, osolte a opepřete podle chuti a krátce ji prohřejte. Rozdělte do misek a na každou položte plátek šunky. 
Polévka z půleného hrachu s bayonskou šunkou
Autor: Francouzské dobrodružství Jamese Martina Polévka z půleného hrachu s bayonskou šunkou

Francouzské dobrodružství Jamese Martina
James Martin

80 klasických francouzských receptů 

Vydejte se s kuchařem Jamesem Martinem, kterého možná znáte z TV Paprika, na cestu po Francii v klasickém Citroënu 2 a prožijte s ním úžasná kulinární dobrodružství.

Na cestě křížem krážem zemí ochutnává nejlepší jídla, nakupuje na trzích a vaří – zahřejte se jeho poctivou cibulačkou se sýrovými krutony, pochutnejte si na rillettes z kachního masa s fíkovým a broskvovým čatní, připravte si pstruha s mandlemi a fazolkami, zařaďte do svého repertoáru klasické hovězí po burgundsku nebo králíka v hořčičné omáčce, naučte se správně udělat brambory gratin dauphinois či salade niçoise s grilovaným tuňákem. A čím zakončit jídlo lépe než koláčem tarte Tatin s hruškami a rozmarýnem nebo mraženým ostružinovým suflé…

Vydalo nakladatelství Slovart.