Polévka z půleného hrachu s bayonskou šunkou

Moje hodnocení
4x

Tuhle hrachovku se zvědavostí ochutnají i zavilí odmítači luštěnin. Žlutý půlený hrách má příjemně nasládlou chuť, která tvoří neutrální podklad pro výraznou šunku.

4 porce
60 minut
francouzská

Suroviny

Bayonská šunka s chráněným označením zeměpisného původu smí pocházet pouze z vepřů, kteří se pasou podél řeky Adour na jihozápadě Francie. Do chráněné šunky se smí použít pouze osm vybraných plemen vepřů z ekologických chovů a po vyvěšení masa a jeho zpracování šunka zraje ještě 7 měsíců. Jedná se tak o jednu z nejkvalitnějších francouzských šunek. Pokud by se vám ji nepodařilo sehnat, poohlédněte se po španělské jamón serrano nebo italském prosciuttu.

Postup přípravy

  1. Hrách namočte den předem do studené vody.
  2. Šalotku oloupejte, nakrájejte nadrobno a opékejte ji v hrnci na rozehřátém oleji doměkka zhruba 1–2 minuty na středním stupni.
  3. Hrách slijte, vsypte k šalotce, přilijte vývar a zahřívejte k varu. Vařte na mírném stupni 25–30 minut doměkka. Odstavte a nechte pár minut zchladnout.
  4. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, vmíchejte smetanu, osolte a opepřete podle chuti a krátce ji prohřejte. Rozdělte do misek a na každou položte plátek šunky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty