redakce Prima FRESH

Podzimní dýňové tartaletky

Moje hodnocení
10x

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku. Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízejí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti – třeba jako hlavní aktérka v receptu na skvělé dýňové tartaletky, které jsou navíc výtečným tipem na halloweenské pohoštění.

1 porce
90 minut
americká

Suroviny

Karamel

Dýňový krém

  • dýně Hokkaidó (doměkka upečená ) 200 g
  • žervé 100 g
  • cukr (kokosový ) 4 lžíce
  • vejce 1 ks

Na ozdobu

  • bonbony (želatinovo-lékořicové např. Haribo Color-Rado)

Postup přípravy

  1. Mouku, žloutky, vodu a cukr promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené vychlazené máslo a zpracujte pevné, nelepivé těsto.
  2. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte odpočívat do lednice na hodinu na dvě, ideálně na celou noc.
  3. Těsto rozválejte na tloušťku 4 mm. Vykrájejte kolečka, která jsou o kousek větší než připravené formičky na tartaletky, a těsto do nich vtlačte. Protože je těsto hodně máslové, není potřeba formičky nijak vymazávat nebo vysypávat.
  4. Dno košíčků propíchejte vidličkou. Košíčky pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C a poté je nechte vychladnout.
  5. Mezitím si připravte karamel a dýňový krém. Karamel připravte v širokém, ideálně nerezovém hrnci, do kterého nalijte 2 lžíce vody.
  6. Na vodu nasypejte cukr a pak hrncem několikrát jemně zatřepejte, aby se cukr rozložil po celém dně. Zahřívejte na střední teplotu. Jakmile je cukr téměř rozpuštěný, zvyšte teplotu.
  7. Když karamel začne zlátnout, můžete jej občas lehce promíchat. Ve chvíli, kdy má krásnou karamelovou barvu, vypněte plotnu a přidejte připravenou smetanu. Nechejte pár minut stát a zamíchejte.
  8. Poté zahřívejte na velice nízkou teplotu, míchejte a čekejte, až se karamel a smetana spojí. Pokud vzniknout hrudky, přeceďte je přes síto. Přidejte sůl.
  9. Upečenou dýni hokaido, žervé, kokosový cukr a vejce dejte do výkonného mixéru a dohladka rozmixujte.
  10. Teď naplňte upečené košíčky. Dejte do nich trochu karamelu, uhlaďte a zakryjte vrstvou dýňového krému.
  11. Naskládejte na plech a dopečte v troubě vyhřáté na 180 °C, potrvá to zhruba 15 až 20 minut. Povrch dýňového krému lehce ztmavne.
  12. Tartaletky nechte trochu vychladnout a ozdobte bonbony.

PRIMA TIP

Když tartaletky ozdobíte bonbony Haribo Color-Rado, úspěch u dětí budete mít zaručen. A protože toto balení obsahuje i bonbony ve tvaru netopýrů, skvěle poslouží také jako strašidelné halloweenské občerstvení.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty