Korpus
- hladká mouka 250 g
- moučkový cukr 75 g
- vanilkový cukr 1 lžička
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- máslo (studené,na kostky) 130 g
- pomerančová kůra z 1/2 pomeranče
Náplň
- pistácie (loupané a neosolené) 100 g
- kešu 150 g
- vejce 3 ks
- moučkový cukr 100 g
- vanilkový cukr 1 lžička
- hladká mouka (pšeničná ) 25 g
- pomerančová kůra z 1/2 pomeranče
- pomerančová šťáva z 1/2 pomeranče
- bílá čokoláda 100 g
- maliny (čerstvé nebo mražené) 250 g
- sůl špetka
K podávání
- zakysaná smetana 300 g
Postup přípravy
- Nejprve připravte korpus. Do mísy od robota přesejte mouku, přidejte nakrájené studené máslo, vejce a žloutek, nastrouhejte kůru z pomeranče. Přidejte oba cukry.
- Zvolte nástavec typu hák a nechte cca 5–10 minut zpracovat těsto.
- Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočívat do lednice na 2 hodiny.
- Mezitím připravte náplň – pistácie i kešu ořechy rozmixujte na hladkou moučku.
- Do mísy od robotu přesypte namleté ořechy a přidejte vejce, oba cukry, mouku, špetku soli. Vymačkejte také pomerančovou šťávu a přidejte najemno nastrouhanou kůru.
- Zvolte nástavec typu K a zpracujte těsto. Nakonec přidejte nadrobno pokrájené kousky bílé čokolády.
- Náplň dejte do uzavíratelné misky a dejte ji také odpočívat do lednice.
- Před pečením rozehřejte troubu na 180 °C.
- Vychlazené těsto rozválejte na pomoučené ploše do kruhu, který bude odpovídat koláčové formě.
- Těstem pak překryjte formu a vtlačte jej, aby těsto kopírovalo dno i strany formy. Zbytky těsta, které přečuhují přes okraj, opatrně odkrojte.
- Nyní na těsto naneste rovnoměrně náplň.
- Nakonec přidejte maliny, které lehce do náplně zatlačte.
- Nyní dejte na 30–35 minut péct. Já pekla asi 32 minut.
- Koláč po upečení vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Podávejte se zakysanou smetanou.