Suroviny
- hermelín (Sedlčanský Hermelín pikantní) 2 ks
- salám (najemno nakrájený salám Vysočina) 50 g
- celer (nakládaný ) 100 g
- chilli papričky 1 ks
- rajský protlak 2 lžíce
- nakládané beraní rohy (čerstvé nebo předem naložené) 3 ks
- řepkový olej 150 ml
- sůl 1 lžička
- pepř celý (4 barev) 1 lžička
Postup přípravy
- Hermelíny podélně překrojte a z obou stran jen potřete rajským protlakem, poté přidejte několik koleček salámu a zaklapněte. Nechejte chvíli odpočinout při pokojové teplotě.
- Jarní cibulku očistěte a nakrájejte na silnější proužky. Chilli papričku opravdu najemno a pozor na oči! Pokud použijete čerstvý celer, také jej očistěte a nastrouhejte nahrubo. Nakládaný celer sceďte z láku, ale nechejte i trochu šťávy v něm.
- Do předem očištěné sklenice začněte postupně vkládat ingredience. Nejdříve nastrouhaný celer spolu s jarní cibulkou, poté odpočatý sýr, beraní roh a chilli papričku. Prosolujte a opepřete.
- Jakmile je sklenice plná, ne úplně po okraj, zalejte řepkovým olejem, který je právě na Horácku nejvyužívanější díky řepce olejné, která se zde hojně pěstuje.
- Sklenice řádně zaklapněte, nechejte 2–3 dny uležet a konzumujte. Tento pálivě a až aromaticky naložený horácký Vysočan nejvíc koštuje na pořádném krajíci chleba potřeném vrstvou domácího másla a pro fajnšmejkry se sklenicí podmáslí k tomu na vyvážení pikantnější chutě.