Suroviny
- sýr typu hermelín (např. Sedlčanský smetanový) 3 ks
- Medvědí česnek 100 g
- sezamová semínka 2 lžíce
- rostlinný olej 200 ml
- hladkolistá petržel, nasekaná 2 lžíce
- středně velká bílá cibule 1 ks
- menší chilli paprička 1 ks
- sušená klobáska typu chorizo 100 g
- sušená rajčata 4 ks
- bylinková sůl 2 špetky
- pepř čtyř barev 1 lžička
Postup přípravy
- Očištěný medvědí česnek spařte, zakápněte trochou rostlinného oleje, přidejte sezamová semínka a rozmixujte na jemné pesto. Hermelíny podélně rozkrojte a potřete je připraveným pestem z obou půlek a zaklapněte. Nechte chvilku odpočinout.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Petržel nasekejte nadrobno. Sušenou klobásku nechte v přírodním střívku a nakrájejte na kolečka. Chilli papričku nakrájejte na tenká kolečka. Sušená rajčata jen lehce pokrájejte.
- Připravené ingredience začněte vkládat do vymyté a čisté sklenice. Nejdříve hermelín, poté kolečka cibule, klobásku, přidávejte sušená rajčata a nasekanou chilli papričku, zasypávejte bylinkami, pepřem a bylinkovou solí.
- Nakonec zalijte rostlinným olejem, aby byly veškeré ingredience ponořené, ale sklenice nebyla plná až po okraj. Pečlivě uzavřete a nechte uležet 2–3 dny při pokojové teplotě. Poté sklenici uchovávejte v chladu, takto vydrží asi 14 dní.