Nitisha Patelová

Pepřová kachna z woku

Moje hodnocení
2x

Jídla tohoto typu se v posledních letech stále častěji objevují na jídelních lístcích indických restaurací. Vypadá to, že zeleninová jídla z pánve začínají být populárnější než tradiční kari omáčky. Tento recept má kořeny na jihu Indie, kde lidé jedí hodně kachního masa.

4 porce
30 minut
indická

Suroviny

  • kachní prsa s kůží, nakrájená na 1cm plátky 2 ks

Marináda

  • sůl 1 lžička
  • rostlinný olej 3 lžíce
  • mletá kurkuma 1/2 lžičky
  • garam masala 1/2 lžičky
  • čerstvě nadrcený černý pepř 1 lžička
  • sušené vločky červeného chilli 1/4 lžičky

Omáčka

  • rostlinný olej 3 lžíce
  • hořčičná semínka 1 lžička
  • čerstvý zázvor, nakrájený na tenké plátky 2,5cm kousek

Zázvor, kari listy a hořčičná semínka tvoří výtečný základ jeho chuti, zatímco kachna se vaří jen několik minut a je díky tomu krásně vláčná a šťavnatá. Po vzoru čínských jídel z pánve se omáčka v tomto receptu zahušťuje kukuřičnou moukou nebo škrobem s vodou.

Postup přípravy

  1. Všechny přísadu na marinádu smíchejte dohromady a obalte v ní plátky kachních prsou. Pokud možno, nechte marinovat v lednici 24 hodin, není-li možné, minimální doba naložení masa by měla být alespoň 30 minut.
  2. Až bude maso připravené, začněte vařit omáčku. V pánvi wok či v pánvi s tlustým dnem na středním ohni rozehřejte olej a smažte v něm hořčičná semínka, dokud nezačnou syčet a praskat. Přidejte zázvor, česnek a smažte dozlatova. Přisypejte kari listy, červené chilli papričky a smažte jen asi 7–10 sekund. Kořeněný olej zalijte asi 100 ml vody, aby se směs nepřipalovala.
  3. Přidejte cibulové měsíčky, osolte, opepřete a na středním ohni smažte dalších 6–8 minut, dokud cibule nezměkne. Nenechte ji příliš rozvařit, zelenina by měla zůstat mírně křupavá. S cibulí pak na 1 minutu osmažte i zelené fazolky, ale ani ty nenechte příliš změknout. Přidejte marinovaná kachní prsa a dobře promíchejte. Až se maso ze všech stran zatáhne, smažte ho za stálého míchání ještě 5 minut.
  4. Nakonec do pánve přilijte 150 ml vody smíchané s moukou či škrobem a celou směs řádně promíchejte. Za stálého míchání vařte ještě 3–4 minuty a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Nitisha Patelová

Moderní indická kuchařka Nitisha Patelová

S pomocí Nitishi Patelové, uznávané šéfkuchařky indického původu, můžete orientální kuchyňská kouzla zvládnout i vy. Nitishiny recepty vycházejí z tradičních indických receptur, ale jsou uzpůsobeny moderním způsobům přípravy, takže i bez speciálních postupů dosáhnete lahodných výsledků.

Nechte se zlákat grilovanými různorodými kari, grilovanými jehněčími kotletami, pálivým vindaloo, mughalským kuřetem na šafránu, pečenými masala bramborami nebo slaďoučkou panna cottou s čajem Darjeeling.

Vydalo nakladatelství CZ Press.


Přečtěte si také

Recepty