Suroviny
- kachní prsa (s kůží, nakrájená na 1cm plátky) 2 ks
Marináda
- rostlinný olej 3 lžíce
- kurkuma (mletá ) 1/2 lžičky
- koření garam másala 1/2 lžičky
- černý pepř (čerstvě nadrcený ) 1 lžička
- chilli (sušené vločky červeného chilli) 1/4 lžičky
- sůl 1 lžička
Omáčka
- rostlinný olej 3 lžíce
- hořčičné semínko 1 lžička
- zázvor (čerstvý, nakrájený na tenké plátky) 2,5cm kousek
Zázvor, kari listy a hořčičná semínka tvoří výtečný základ jeho chuti, zatímco kachna se vaří jen několik minut a je díky tomu krásně vláčná a šťavnatá. Po vzoru čínských jídel z pánve se omáčka v tomto receptu zahušťuje kukuřičnou moukou nebo škrobem s vodou.
Postup přípravy
- Všechny přísadu na marinádu smíchejte dohromady a obalte v ní plátky kachních prsou. Pokud možno, nechte marinovat v lednici 24 hodin, není-li možné, minimální doba naložení masa by měla být alespoň 30 minut.
- Až bude maso připravené, začněte vařit omáčku. V pánvi wok či v pánvi s tlustým dnem na středním ohni rozehřejte olej a smažte v něm hořčičná semínka, dokud nezačnou syčet a praskat. Přidejte zázvor, česnek a smažte dozlatova. Přisypejte kari listy, červené chilli papričky a smažte jen asi 7–10 sekund. Kořeněný olej zalijte asi 100 ml vody, aby se směs nepřipalovala.
- Přidejte cibulové měsíčky, osolte, opepřete a na středním ohni smažte dalších 6–8 minut, dokud cibule nezměkne. Nenechte ji příliš rozvařit, zelenina by měla zůstat mírně křupavá. S cibulí pak na 1 minutu osmažte i zelené fazolky, ale ani ty nenechte příliš změknout. Přidejte marinovaná kachní prsa a dobře promíchejte. Až se maso ze všech stran zatáhne, smažte ho za stálého míchání ještě 5 minut.
- Nakonec do pánve přilijte 150 ml vody smíchané s moukou či škrobem a celou směs řádně promíchejte. Za stálého míchání vařte ještě 3–4 minuty a podávejte.