Pečený květák s Teriyaki omáčkou
Zdroj: Klára Michalová
Pečený květák s Teriyaki omáčkou
Zdroj:
Klára Michalová
Pokud máte rádi smažený květák a také si potrpíte na výrazné chutě asijské kuchyně, bude vás tenhle recept bavit! Květák v těstíčku upečený v troubě dokřupava a následně zkaramelizovaný v nasládlé omáčce s praženým sezamem je zkrátka neodolatelně dobrý.
Další výborné recepty, kterým dodají výjimečnou chuť kvalitní omáčky Kikkoman, najdete v našem speciálu:
Postup přípravy
-
Rozpalte troubu na 220 stupňů a plech vyložte pečicím papírem.
-
Květák zbavte košťálu a listů a rozdělte ho na stejně velké růžičky.
-
V míse prošlehejte dohladka rýžovou mouku, škrob, vodu, vejce, opražená sezamová semínka, sezamový olej a trochu soli.
-
Růžičky květáku důkladně obalte v těstíčku a vyskládejte je v jedné vrstvě na plech. Pečte 30 minut dozlatova, v půlce pečení květák promíchejte, aby se růžičky opekly ze všech stran a byly hezky křupavé.
-
Mezitím připravte omáčku. V misce smíchejte Teriyaki omáčku s praženým sezamem, víno mirin, sezamový olej, sójovou omáčku, najemno nastrouhaný česnek a zázvor. Nakonec vmíchejte med a chilli pastu, až se úplně rozpustí.
-
Omáčku vlijte na velkou nepřilnavou pánev, přiveďte ji k varu a na mírném ohni nechte 2 minuty probublávat, až trochu zhoustne.
-
Když je květák upečený dokřupava, přiveďte omáčku znovu k varu a vsypte do pánve růžičky květáku. Restujte, až se květák kompletně obalí v omáčce a ta začne lehce karamelizovat. Nakonec by v pánvi neměla být žádná tekutina.
-
Lepkavý opečený květák navršte na uvařenou rýži, posypte nasekanou jarní cibulkou a opraženými sezamovými semínky.
Pečený květák s Teriyaki omáčkou 2
Zdroj: Klára Michalová
Pečený květák s Teriyaki omáčkou 2
Zdroj:
Klára Michalová
Chcete ještě více inspirace? Zkuste připravit grilovaný lilek podle videoreceptu: