Suroviny
- květák (velký ) 1 ks
Těstíčko
- rýžová mouka 3/4 hrnku
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- voda (studená ) 1/2 hrnku
- vejce 1 ks
- sezamová semínka (opražená ) 2 lžíce
- sezamový olej 1 lžíce
- sůl
Omáčka
- Kikkoman Teriyaki (s praženým sezamem) 100 ml
- mirin 50 ml
- sezamový olej 2 lžíce
- sójová omáčka (Kikkoman) 3 lžíce
- česnek 2 stroužky
- zázvor (čerstvý ) 2cm kousek
- med 1 lžička
- chilli pasta (např. sambal oelek) 1 lžička
K podávání
- rýže (uvařená )
- sezamová semínka (pražená)
Další výborné recepty, kterým dodají výjimečnou chuť kvalitní omáčky Kikkoman, najdete v našem speciálu:
Postup přípravy
- Rozpalte troubu na 220 stupňů a plech vyložte pečicím papírem.
- Květák zbavte košťálu a listů a rozdělte ho na stejně velké růžičky.
- V míse prošlehejte dohladka rýžovou mouku, škrob, vodu, vejce, opražená sezamová semínka, sezamový olej a trochu soli.
- Růžičky květáku důkladně obalte v těstíčku a vyskládejte je v jedné vrstvě na plech. Pečte 30 minut dozlatova, v půlce pečení květák promíchejte, aby se růžičky opekly ze všech stran a byly hezky křupavé.
- Mezitím připravte omáčku. V misce smíchejte Teriyaki omáčku s praženým sezamem, víno mirin, sezamový olej, sójovou omáčku, najemno nastrouhaný česnek a zázvor. Nakonec vmíchejte med a chilli pastu, až se úplně rozpustí.
- Omáčku vlijte na velkou nepřilnavou pánev, přiveďte ji k varu a na mírném ohni nechte 2 minuty probublávat, až trochu zhoustne.
- Když je květák upečený dokřupava, přiveďte omáčku znovu k varu a vsypte do pánve růžičky květáku. Restujte, až se květák kompletně obalí v omáčce a ta začne lehce karamelizovat. Nakonec by v pánvi neměla být žádná tekutina.
- Lepkavý opečený květák navršte na uvařenou rýži, posypte nasekanou jarní cibulkou a opraženými sezamovými semínky.
Pečený květák s Teriyaki omáčkou 2 Zdroj: Klára Michalová