Pečený květák s Teriyaki omáčkou

Moje hodnocení
5x

Pokud máte rádi smažený květák a také si potrpíte na výrazné chutě asijské kuchyně, bude vás tenhle recept bavit! Květák v těstíčku upečený v troubě dokřupava a následně zkaramelizovaný v nasládlé omáčce s praženým sezamem je zkrátka neodolatelně dobrý.

4 porce
60 minut
asijská

Suroviny

  • velký květák 1 ks

Těstíčko

  • rýžová mouka 3/4 hrnku
  • kukuřičný škrob 2 lžíce
  • studená voda 1/2 hrnku
  • vejce 1 ks
  • opražená sezamová semínka 2 lžíce
  • sezamový olej 1 lžíce
  • sůl

Omáčka

  • omáčka Kikkoman Teriyaki s praženým sezamem 100 ml
  • víno mirin 50 ml
  • sezamový olej 2 lžíce
  • sójová omáčka Kikkoman 3 lžíce
  • česnek 2 stroužky
  • čerstvý zázvor 2cm kousek
  • med 1 lžička
  • chilli pasta (např. sambal oelek) 1 lžička

K podávání

  • uvařená rýže
  • jarní cibulka
  • pražený sezam

Další výborné recepty, kterým dodají výjimečnou chuť kvalitní omáčky Kikkoman, najdete v našem speciálu:

Postup přípravy

  1. Rozpalte troubu na 220 stupňů a plech vyložte pečicím papírem.
  2. Květák zbavte košťálu a listů a rozdělte ho na stejně velké růžičky.
  3. V míse prošlehejte dohladka rýžovou mouku, škrob, vodu, vejce, opražená sezamová semínka, sezamový olej a trochu soli.
  4. Růžičky květáku důkladně obalte v těstíčku a vyskládejte je v jedné vrstvě na plech. Pečte 30 minut dozlatova, v půlce pečení květák promíchejte, aby se růžičky opekly ze všech stran a byly hezky křupavé.
  5. Mezitím připravte omáčku. V misce smíchejte Teriyaki omáčku s praženým sezamem, víno mirin, sezamový olej, sójovou omáčku, najemno nastrouhaný česnek a zázvor. Nakonec vmíchejte med a chilli pastu, až se úplně rozpustí.
  6. Omáčku vlijte na velkou nepřilnavou pánev, přiveďte ji k varu a na mírném ohni nechte 2 minuty probublávat, až trochu zhoustne.
  7. Když je květák upečený dokřupava, přiveďte omáčku znovu k varu a vsypte do pánve růžičky květáku. Restujte, až se květák kompletně obalí v omáčce a ta začne lehce karamelizovat. Nakonec by v pánvi neměla být žádná tekutina.
  8. Lepkavý opečený květák navršte na uvařenou rýži, posypte nasekanou jarní cibulkou a opraženými sezamovými semínky.

Chcete ještě více inspirace? Zkuste připravit grilovaný lilek podle videoreceptu:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty