Maso
- celé kuře 2
- cibule 6 velkých
- olivový olej 100 ml
- citronová šťáva (ze 2 citronů)
- sůl
- pepř
- sušená šalvěj hrst lístků
Nádivka
- toustový chléb (bílý) 3/4 balení
- anglická slanina 400 g
- hladkolistá petržel hrst
- loupané mandle 200 g
- máslo 200 g
- česnek (nasekaný) 1 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Nejprve připravte nádivku. Chleba natrhejte na menší kousky a dejte do mixéru. Sekejte, až se vytvoří hrubá strouhanka. Vsypte ji do velké mísy. V mixéru si poté nasekejte petržel a mandle (nemusíte mixér po strouhance mýt). Na pánvi rozpusťte část másla a osmažte na něm slaninu dokřupava. Přidejte česnek a najemno nakrájené jarní cibulky a smažte ještě asi 5 minut. Přidejte do pánve zbytek másla a nechte ho rozpustit. Směs nalijte do mísy na strouhanku, přidejte petrželku s mandlemi a důkladně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.
- Kuřata omyjte, osušte a zevnitř osolte. Do břišní dutiny napěchujte nádivku a otvor uzavřete párátky. Přendejte kuřata do velkého pekáče prsíčky nahoru. Kuchyňským provázkem svažte konce stehýnek k sobě. Kuřata polijte citronovou šťávou. Kolem kuřat naaranžujte cibule a kuře i cibule zacákejte olivovým olejem. Pořádně osolte a opepřete a nakonec posypte nahrubo natrhanými šalvějovými lístky.
- Za častého podlévání pečte v troubě vyhřáté na 180 ˚C asi hodinu a půl. Sevírujte například s bramborovou kaší nebo s rýží.
- Prima tip: Pokud chcete dosáhnout luxusnější chuti, použijte místo mandlí pekanové ořechy a kuřata podlijte sklenkou suchého bílého vína.