Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečené kuře s mandlovou nádivkou
Tohle může být klasické kuře na neděli, na které budou vaše děti v dospělosti vzpomínat... Ale s klidným srdcem ho můžete udělat i pro slavnostní příležitost.
do 2 hodin
8 porcí
Suroviny (8 porcí)
Maso
- kuřata 2 celá
- Cibule 6 velkých
- Olivový olej 100 ml
- šťáva ze 2 citronu
- Sůl
- pepř čerstvě mletý
- Šalvěj hrst lístků
Nádivka
- bílý toustový chléb 3/4 balení
- Anglická slanina 400 g
- jarní cibulka 8 ks
- hladkolistá petržel hrst
- loupané mandle 200 g
- Máslo 200 g
- česnek nasekaný 1 lžíce
- Sůl
- pepř čerstvě mletý
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejprve připravte nádivku. Chleba natrhejte na menší kousky a dejte do mixéru. Sekejte, až se vytvoří hrubá strouhanka. Vsypte ji do velké mísy. V mixéru si poté nasekejte petržel a mandle (nemusíte mixér po strouhance mýt). Na pánvi rozpusťte část másla a osmažte na něm slaninu dokřupava. Přidejte česnek a najemno nakrájené jarní cibulky a smažte ještě asi 5 minut. Přidejte do pánve zbytek másla a nechte ho rozpustit. Směs nalijte do mísy na strouhanku, přidejte petrželku s mandlemi a důkladně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.
- Kuřata omyjte, osušte a zevnitř osolte. Do břišní dutiny napěchujte nádivku a otvor uzavřete párátky. Přendejte kuřata do velkého pekáče prsíčky nahoru. Kuchyňským provázkem svažte konce stehýnek k sobě. Kuřata polijte citronovou šťávou. Kolem kuřat naaranžujte cibule a kuře i cibule zacákejte olivovým olejem. Pořádně osolte a opepřete a nakonec posypte nahrubo natrhanými šalvějovými lístky.
- Za častého podlévání pečte v troubě vyhřáté na 180 ˚C asi hodinu a půl. Sevírujte například s bramborovou kaší nebo s rýží.
- Prima tip: Pokud chcete dosáhnout luxusnější chuti, použijte místo mandlí pekanové ořechy a kuřata podlijte sklenkou suchého bílého vína.