Najděte si recept
Na co máte chuť?

Oháňka na červeném víně
Maso z hovězí oháňky je velmi dobré a nehodí se jen na silnou polévku. Zkuste ho pomalu dusit s červeným vínem a zeleninou. Na konci na vás bude čekat nebeská dobrota s křehkým masíčkem.
do 2 hodin
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- hovězí oháňka 2 kg
- Olivový olej 100 ml
- velká mrkev, nakrájená na kostky 2 ks
- řapíkatý celer, nakrájený na kostky 2 stonky
- rozpůlené nakládané cibulky 6 ks
- česnek, rozetřený 2 stroužky
- Bobkový list 3 ks
- červené víno 500 ml
- silný hovězí vývar nebo bujon 600 ml
- sušené bylinky 1 lžíce
- Sůl 1 špetka
- čerstvě mletý pepř 1 špetka
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Kousky oháňky obalte v mouce a přebytečnou mouku oklepejte. V hrnci se zesíleným dnem rozehřejte olivový olej na 160 °C. V hrnci opékejte oháňku dohněda – maso přidávejte postupně ve várkách tak, aby se ve šťávě nedusilo, ale opékalo. Potom maso dejte stranou a opečte ve stejném hrnci mrkev, celer, cibulky a česnek (asi 10 minut). Můžete přidat olej, pokud to bude potřeba.
- Potom vraťte k zelenině do hrnce maso, přidejte bobkový list, červené víno, vývar, vmíchejte bylinky a ochuťte solí a pepřem. Přiklopte pokličkou a na sporáku vařte na mírném ohni 3–4 hodiny. Občas se podívejte, a když bude nahoře plavat tuk, tak ho vyberte naběračkou. Tohle jídlo můžete nechat vařit přes noc, ale maximálně na 160 °C.
- Všechny tekutiny by se měly zredukovat na hustou a silnou omáčku.