Suroviny
- hladká mouka 500 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 balíček
- vanilkový cukr 2 balíčky
- měkké máslo 150 g
- jemné plátky mandlí 100 g
- cukr krupice 180 g
- kůra za ½ bio citronu
- vejce 2 ks
- vanička polotučného tvarohu
- kandované ovoce 50 g
- rozinky 50 g
- špetka soli
- máslo a moučkový cukr na finální potření
Postup přípravy
- Do mísy nasypejte mouku, kypřicí prášek, cukr, přidejte změklé máslo, mandle na plátky, citronovou kůru, sůl, vejce, tvaroh, rozinky a ovoce.
- Vše ručně propracujte v hladké těsto. Na pomoučeném vále vyválejte obdélník, který stočte do tvaru štoly. Pokud by se štola zvrchu připalovala, zabalte ji a pečte v alobalu.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut. Ještě teplou štolu potřete máslem a zasypte moučkovým cukrem. Nejlépe chutná, když se uleží alespoň týden.