Základ
- hladká mouka 230 g
- máslo (pokojové teploty) 125 g
- žloutek 2 ks
- moučkový cukr 40 g
Náplň
- mascarpone 250 g
- tučný tvaroh (v kelímku) 250 g
- bramborový škrob 6 g
- smetana (30% ) 60 ml
- cukr krupice 120 g
- vejce 2 ks
- žloutek 2 ks
- citronová šťáva 1 lžička
Malinová pěna
- maliny 250 g + cca 100 g do krému
- želatina (v prášku) 7 g
- voda (studená ) 40 ml
- smetana (40% ) 300 ml
- moučkový cukr 70 g
Na ozdobu
Postup přípravy
- Nejprve si připravte těsto. Do mísy dejte všechny ingredience a pomocí K-metly vypracujte těsto (zabere vám to 2–4 minuty).
- Těsto poté ještě propracujte rukama, zabalte ho do potravinové fólie a nechte 1 hodinu v lednici odpočívat.
- Troubu rozpalte na 180 °C a formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem – jen její dno. Těsto poté rukama rozprostřete na dno formy – ideálně rovnoměrně a dejte péct na 17 minut.
- Připravte si sýrovou náplň. Do mísy dejte tvaroh a pomocí K-metly ho lehce asi 30 sekund šlehejte. Přidejte mascarpone, smetanu, cukr, bramborový škrob, citronovou šťávu a zase nechte zlehka prošlehat.
- Nakonec přidejte jedno po druhém vejce se žloutky – dohromady by to nemělo trvat déle než 2 minuty. Vše pak ještě promíchejte ručně a nalijte na předpečený základ.
- Dejte do trouby a pečte 15 minut, poté teplotu trouby stáhněte na 120 °C a dopékejte dalších 30 minut.
- Po upečení vytáhněte z trouby a nechte cheesecake zcela vychladnout (ideálně přes noc v lednici)
- Po vychladnutí cheesecaku si připravte malinovou „pěnu“. 250 g malin dejte do vyšší nádoby a pomocí tyčového mixéru dohladka rozmixujte, poté maliny přes sítko „protřete“ a zbavte je jadérek.
- Do menší misky nasypejte želatinu, zalijte ji vodou a nechte 5 minut bobtnat. Poté nabobtnalou želatinu dejte do rendlíku a začněte ji zahřívat do úplného rozpuštění.
- Do rozpuštěné želatiny přidejte lžíci malinového pyré, vraťte na plotnu, promíchejte dohladka a vše pak smíchejte se zbylým pyré.
- Vyšlehejte smetanu ke šlehání dotuha spolu s moučkovým cukrem, přilijte malinové pyré, vymíchejte dohladka a nalijte na cheesecake. Malinovou vrstvu hezky uhlaďte a dejte minimálně na 2 hodiny do lednice.
- Poté pomocí teplého nože opatrně ořízněte cheesecake od boků formy a sundejte ji.
- Cheesecake dozdobte podle fantazie... třeba vyšlehanou šlehačkou a malinami.