Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Nadýchaný cheesecake s malinovou pěnou podle Máma peče doma
Klasický základ známého cheesecaku můžete snadno vylepšit další vrstvou. Zkuste tentokrát sáhnout po malinách a upečte si tuto nadýchanou lahůdku za odměnu. Pro vás i vaše blízké.
nad 2 hodiny
Suroviny
Základ:
- hladká mouka 230 g
- máslo pokojové teploty 125 g
- žloutky 2 ks
- cukr moučka 40 g
- kypřicí prášek 2 g
Náplň:
- mascarpone 250 g
- tučný tvaroh v kelímku 250 g
- bramborový škrob 6 g
- 30% smetana 60 ml
- cukr krupice 120 g
- vejce 2 ks
- žloutky 2 ks
- citronová šťáva 1 lžička
Malinová pěna:
- maliny 250 g + cca 100 g do krému
- želatina v prášku 7 g
- studená voda 40 ml
- 40% smetana 300 ml
- moučkový cukr 70 g
Na ozdobu:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejprve si připravte těsto. Do mísy dejte všechny ingredience a pomocí K-metly vypracujte těsto (zabere vám to 2–4 minuty).
- Těsto poté ještě propracujte rukama, zabalte ho do potravinové fólie a nechte 1 hodinu v lednici odpočívat.
- Troubu rozpalte na 180 °C a formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem – jen její dno. Těsto poté rukama rozprostřete na dno formy – ideálně rovnoměrně a dejte péct na 17 minut.
- Připravte si sýrovou náplň. Do mísy dejte tvaroh a pomocí K-metly ho lehce asi 30 sekund šlehejte. Přidejte mascarpone, smetanu, cukr, bramborový škrob, citronovou šťávu a zase nechte zlehka prošlehat.
- Nakonec přidejte jedno po druhém vejce se žloutky – dohromady by to nemělo trvat déle než 2 minuty. Vše pak ještě promíchejte ručně a nalijte na předpečený základ.
- Dejte do trouby a pečte 15 minut, poté teplotu trouby stáhněte na 120 °C a dopékejte dalších 30 minut.
- Po upečení vytáhněte z trouby a nechte cheesecake zcela vychladnout (ideálně přes noc v lednici)
- Po vychladnutí cheesecaku si připravte malinovou „pěnu“. 250 g malin dejte do vyšší nádoby a pomocí tyčového mixéru dohladka rozmixujte, poté maliny přes sítko „protřete“ a zbavte je jadérek.
- Do menší misky nasypejte želatinu, zalijte ji vodou a nechte 5 minut bobtnat. Poté nabobtnalou želatinu dejte do rendlíku a začněte ji zahřívat do úplného rozpuštění.
- Do rozpuštěné želatiny přidejte lžíci malinového pyré, vraťte na plotnu, promíchejte dohladka a vše pak smíchejte se zbylým pyré.
- Vyšlehejte smetanu ke šlehání dotuha spolu s moučkovým cukrem, přilijte malinové pyré, vymíchejte dohladka a nalijte na cheesecake. Malinovou vrstvu hezky uhlaďte a dejte minimálně na 2 hodiny do lednice.
- Poté pomocí teplého nože opatrně ořízněte cheesecake od boků formy a sundejte ji.
- Cheesecake dozdobte podle fantazie... třeba vyšlehanou šlehačkou a malinami.
Máma peče doma
Máma peče doma alias Bára je amatérská kuchařka a pekařka, která ráda s láskou vaří a peče, pro své nejbližší.
Zdravotní sestra, která miluje svou práci, i když někdy si říká, jestli se neminula povoláním. Miluje dobré jídlo, dobré víno a její blog je zaměřený hlavně na pečení. Miluje českou klasiku, ale ráda peče i netradiční dezerty. Ty nejlepší najdete i v její kuchařce Moje nejsladší vzpomínky.