Luise Vindahl a David Frenkiel

Minestrone s rýží na zahřátí

Moje hodnocení
3x

Sytou chutnou polévku oceníte, až mráz začne zalézat za nehty a dva svetry se stanou podmínkou šťastného návratu domů. Recept berte jako odrazový můstek pro vlastní kreace, které vycházejí z momentálních domácích zásob. Například těstoviny najdete ve většině italských receptů, ale stejně dobře, možná trochu lépe, chutná i rýže nebo bulgur. Uvařte je přímo v polévce a ušetřete si mytí dalšího hrnce.

6 porcí
60 minut
italská

Suroviny

  • cibule 1 ks
  • česnek 4 stroužky
  • mrkev 2 ks
  • čerstvé italské bylinky (např. bazalka, hladkolistá petržel, tymián, oregano) 1 hrst
  • řapíkatý celer 2 řapíky
  • olivový olej 2 lžíce
  • chilli vločky 1/4 lžičky
  • mletá uzená paprika 1/4 lžičky
  • rajčatové pyré 2 lžíce
  • konzervovaná krájená rajčata 800 g
  • zeleninový vývar 1,5 litru
  • celozrnná (natural, hnědé) rýže 100 g
  • konzervované různobarevné fazole 400 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř

K podávání

  • čerstvě nastrouhaný sýr pecorino nebo parmazán
  • natrhané lístky čerstvé bazalky
  • extra panenský olivový olej
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř

Postup přípravy

  1. Cibuli, česnek a mrkev oloupejte. Mrkev a bylinky nakrájejte nahrubo, cibuli, celer a česnek nadrobno. Ve velkém hrnci rozehřejte na středním stupni olej a opékejte na něm nakrájenou zeleninu, bylinky a koření zhruba 10–15 minut doměkka.
  2. Přidejte rajčatové pyré a konzervovaná rajčata. Zalijte vývarem. Rýži několikrát propláchněte a vsypte do polévky. Osolte, opepřete, přiklopte poklicí, zahřejte k varu, snižte teplotu a zvolna vařte 30–45 minut nebo až bude rýže uvařená. Čas od času promíchejte.
  3. Fazole sceďte, propláchněte vodou a vmíchejte do hotové polévky. Posypte strouhaným sýrem a lístky bazalky, zakápněte olejem, podle chuti osolte a opepřete a podávejte.

PRIMA TIP: Mnohé tvrdé sýry (jako je pecorino a parmazán) obsahují živočišné syřidlo, takže nejsou vhodné pro vegetariány. Existují i verze bez syřidla, což poznáte podle názvu. Ve veganské verzi sýr vynechte. Polévka je bohatá a chutná i tak božsky.

Další ukázkové recepty z nové kuchařky Green Kitchen at Home najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Luise Vindahl a David Frenkiel

Luise Vindahl a David Frenkiel

V kuchařce Green Kitchen at Home se s námi její autoři dělí o více než 100 vegetariánských receptů – svých rodinných favoritů, které jsou charakteristické pro jejich každodenní kuchyni. Jde o jídla, po nichž se budete cítit a vypadat skvěle, od rychlých a lahodných snídaní i večeří pro každý den až po propracovanější jídla na víkendové oslavy. Recepty jsou chytře sestaveny tak, že podle nich uvaříte velmi snadno, uvedena je doba přípravy i spousta užitečných tipů, což vám usnadní práci. Víkendové recepty zaberou o něco více času, ale i tak jsou báječně nekomplikované. Díky fantastickým fotografiím a food stylingu stejně jako milým osobním příběhům povyšuje Green Kitchen at Home moderní a inspirativní bezlepková vegetariánská jídla na novou úroveň. Tohle je kuchařka, k níž se budete stále a znovu vracet.


Přečtěte si také

Recepty