Suroviny
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- mrkev 2 ks
- bylinky (čerstvé italské bylinky (např. bazalka, hladkolistá petržel, tymián, oregano)) 1 hrst
- řapíkatý celer 2 řapíky
- olivový olej 2 lžíce
- chilli (chilli vločky) 1/4 lžičky
- uzená paprika (mletá ) 1/4 lžičky
- rajčatové pyré 2 lžíce
- krájená rajčata (konzervovaná ) 800 g
- zeleninový vývar 1,5 litru
- rýže (celozrnná (natural, hnědé) ) 100 g
- fazole (konzervované různobarevné fazole) 400 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
K podávání
- sýr pecorino (čerstvě nastrouhaný nebo parmazán)
- bazalka (natrhané lístky čerstvé )
- extra virgin olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Cibuli, česnek a mrkev oloupejte. Mrkev a bylinky nakrájejte nahrubo, cibuli, celer a česnek nadrobno. Ve velkém hrnci rozehřejte na středním stupni olej a opékejte na něm nakrájenou zeleninu, bylinky a koření zhruba 10–15 minut doměkka.
- Přidejte rajčatové pyré a konzervovaná rajčata. Zalijte vývarem. Rýži několikrát propláchněte a vsypte do polévky. Osolte, opepřete, přiklopte poklicí, zahřejte k varu, snižte teplotu a zvolna vařte 30–45 minut nebo až bude rýže uvařená. Čas od času promíchejte.
- Fazole sceďte, propláchněte vodou a vmíchejte do hotové polévky. Posypte strouhaným sýrem a lístky bazalky, zakápněte olejem, podle chuti osolte a opepřete a podávejte.
PRIMA TIP: Mnohé tvrdé sýry (jako je pecorino a parmazán) obsahují živočišné syřidlo, takže nejsou vhodné pro vegetariány. Existují i verze bez syřidla, což poznáte podle názvu. Ve veganské verzi sýr vynechte. Polévka je bohatá a chutná i tak božsky.