Kotlety
- semínka koriandru 1 lžíce
- med 4 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- jablečný ocet 2 lžičky
- mletá sladká paprika 1 lžička
- česnek 1 stroužek
- vepřové kotlety (silné 1 cm) 6 ks
- čerstvě namletý pepř
- sůl 1,5 lžičky
Salsa
- cherry rajčata 500 g
- jarní cibulka 2 ks
- olivový olej 2 lžíce
- citronová šťáva (nebo limetová šťáva) 2 lžíce
- jablečný ocet 2 lžičky
- med 1 lžička
- česnek 1 stroužek
- omáčka Sriracha (nebo 1 mletá chilli paprička) 1 lžička
- semínka koriandru (pražená mletá ) 1 lžička
- kukuřice 3 klasy
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Začněte přípravou marinády na maso. Semínka koriandru orestujte nasucho a podrťte v hmoždíři. V misce prošlehejte med, olivový olej, ocet, koriandr, sůl, papriku, drcený česnek a pepř dohladka.
- Kotlety naklepejte rukou, přelijte většinou marinády, vetřete ji do masa, uložte do chladu a nechte pár hodin marinovat.
- Mezitím připravte základ pečené salsy. Rajčata, jarní cibulku a česnek nasekejte nadrobno a promíchejte se zbylými surovinami (mimo kukuřici).
- Gril rozpalte na vysokou teplotu, uhlíky rozprostřete tak, abyste mohli grilovat dvouzónově. Rošt položte 10 cm nad uhlíky. Klasy kukuřice položte na rošt a otáčejte je každé 2–3 minuty, až zrna zežloutnou a kukuřice změkne. Trvá to zhruba 10–12 minut.
- Kotlety grilujte 2–3 minuty z každé strany, nechte plameny olizovat maso. Pak je přesuňte na nepřímý žár a dopečte, až budou pevné na dotek, zhruba 5–7 minut z každé strany. K ověření vnitřní teploty použijte teploměr, v nejsilnější části kotlet by měla mít 73 °C. Můžete také maso naříznout v nejsilnější části, uvnitř by mělo být růžové. Maso nechte ještě 10 minut odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně rozlila.
- Upečený klas kukuřice opřete o prkénko a ostrým nožem okrájejte zrna odshora dolů. Vmíchejte je do rajčatového základu.
- Vepřové kotlety podávejte na prkénku nebo je rozdělte přímo na talíře. Zadní stranou lžičky rozetřete zbylou marinádu a každou porci ozdobte pečenou salsou.
Medovo-koriandrové kotlety s pečenou kukuřičnou salsou Zdroj: Vaříme pod širákem