Medovo-koriandrové kotlety s pečenou kukuřičnou salsou
Zdroj: Vaříme pod širákem
Medovo-koriandrové kotlety s pečenou kukuřičnou salsou
Zdroj:
Vaříme pod širákem
Co by to bylo za kempování bez grilovaných kotlet? Obalte je v marinádě z jablečného octa, pražených semínek koriandru a mleté sladké papriky a rázem máte na talíři blízkovýchodní svět i s Evropou. Přihoďte na gril oblíbenou zeleninu, kukuřičné klasy a srdíčka salátu a vykouzlíte zdravou rychlou večeři, na kterou budete v zimě s nostalgií vzpomínat.
Postup přípravy
-
Začněte přípravou marinády na maso. Semínka koriandru orestujte nasucho a podrťte v hmoždíři. V misce prošlehejte med, olivový olej, ocet, koriandr, sůl, papriku, drcený česnek a pepř dohladka.
-
Kotlety naklepejte rukou, přelijte většinou marinády, vetřete ji do masa, uložte do chladu a nechte pár hodin marinovat.
-
Mezitím připravte základ pečené salsy. Rajčata, jarní cibulku a česnek nasekejte nadrobno a promíchejte se zbylými surovinami (mimo kukuřici).
-
Gril rozpalte na vysokou teplotu, uhlíky rozprostřete tak, abyste mohli grilovat dvouzónově. Rošt položte 10 cm nad uhlíky. Klasy kukuřice položte na rošt a otáčejte je každé 2–3 minuty, až zrna zežloutnou a kukuřice změkne. Trvá to zhruba 10–12 minut.
-
Kotlety grilujte 2–3 minuty z každé strany, nechte plameny olizovat maso. Pak je přesuňte na nepřímý žár a dopečte, až budou pevné na dotek, zhruba 5–7 minut z každé strany. K ověření vnitřní teploty použijte teploměr, v nejsilnější části kotlet by měla mít 73 °C. Můžete také maso naříznout v nejsilnější části, uvnitř by mělo být růžové. Maso nechte ještě 10 minut odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně rozlila.
-
Upečený klas kukuřice opřete o prkénko a ostrým nožem okrájejte zrna odshora dolů. Vmíchejte je do rajčatového základu.
-
Vepřové kotlety podávejte na prkénku nebo je rozdělte přímo na talíře. Zadní stranou lžičky rozetřete zbylou marinádu a každou porci ozdobte pečenou salsou.
Medovo-koriandrové kotlety s pečenou kukuřičnou salsou
Zdroj: Vaříme pod širákem
Medovo-koriandrové kotlety s pečenou kukuřičnou salsou
Zdroj:
Vaříme pod širákem