Suroviny
- malé nové brambory 3/4 kg
- bílý vinný ocet 50 ml
- voda 100 ml
- slunečnicový olej 50 ml
- sůl
- čerstvé bylinky
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 210 °C.
- Brambory očistěte pod vodou, osušte a nakrájejte na půlky (větší potom na čtvrtiny).
- Řeznou stranou dolů je rozložte na plech a postupně na ně nalijte vinný ocet, vodu a olej.
- Nakonec brambory zlehka posypte solí a dejte péct do trouby zhruba na 2 hodiny.
- V polovině pečení brambory promíchejte, aby se opekly rovnoměrně ze všech stran (možná budou přilepené k plechu, ale celkem lehce půjdou nějakou špachtlí odlepit).
- Brambory jsou hotové ve chvíli, kdy se odpaří veškerá tekutina kromě oleje a brambory budou zlatavé a křupavé.
- Před podáváním brambory ještě trochu osolte a zasypte čerstvými bylinkami, dobrá je třeba petržel nebo koriandr.