Suroviny
- brambory (brambory typu A–B)
- olivový olej
- rozmarýn
- bílý vinný ocet
- česnek (neloupané) cca 6 ks
Majonéza
- žloutek 2 ks
- slunečnicový olej 150 ml
- dijonská hořčice necelá 1 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 stupňů.
- Brambory s tenkou slupkou důkladně omyjte a dejte je vařit. Čas záleží na velikosti brambor, jde o to, je uvařit jen do poloměkka, ne zcela.
- Slijte je a nechte trochu zchladnout. Nakrájejte je podélně na čtvrtky a rozložte na plech s pečicím papírem.
- Nyní brambory pokapejte olivovým olejem, lehce vinným octem, navrch je poklaďte čerstvým tymiánem a trochu osolte. Společně s bramborami dejte péct celé neoloupané stroužky česneku.
- Teď si velmi jednoduše připravte domácí majonézu. Bude hotová během 5 sekund, vážně! Připravte si ponorný mixér, vysokou úzkou sklenici, do které mixér dosáhne až na dno a bude se v ní pohybovat jako píst.
- Do sklenice dejte dva žloutky, olej, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř. Nyní do ní až na dno vložte ponorný mixér, zapněte ho a pomalu ho táhněte nahoru. A je hotovo!
- Brambory upečte dozlatova. Česnek vymačkejte ze slupky, rozmačkejte ho vidličkou a nechte v lednici trochu vychladnout. Nakonec ho zamíchejte do majonézy.
- Česnek si můžete upéct i předem, budete mít jistotu, že bude měkký a vychladlý. Pak můžete upečené stroužky rovnou dát k ostatním ingrediencím do sklenice a majonézu umixovat přímo s ním.
- Brambory dosolte a ihned podávejte s česnekovou majonézou.