Suroviny
- mléko (vlažné ) 250 ml
- žloutek 2 ks
- vejce 1 ks
- cukr krupice 5 lžic
- vanilkový extrakt 1/2 lžíce nebo 1 balení vanilkového cukru
- máslo (rozpuštěné ) 70 g + na pomašlování
- majonéza (kvalitní ) 2 lžíce
- polohrubá mouka 300 g
- hladká mouka 250 g
- kvasnice 3/4 kostky
- rum (malý panák)
- sádlo (na vymazání)
- sůl 1 lžička
Drobenka
- hrubá mouka 70 g
- cukr krupice 60 g
- máslo (studené ) 60 g
Náplň
- tvaroh 1 kostka (v papíru, ne ve vaničce)
- žloutek 1 ks
- vanilkový cukr 1 ks
- meruňky
Článek
Buchty a koláče jako základ domácí kuchařky
V sobotní lekci praktického domácího vaření představila Karolína rodinný recept na buchty plněné čokoládou. Právě na takové sladkosti byly české ženy expertkami. Ne každé...
Postup přípravy
- Z rozdrobených kvasnic s trochou vlažného mléka a cukru připravte kvásek, který nechte na teplém místě vzejít a pak ho zapracujte k ostatním ingrediencím – k oběma moukám, cukru, rumu, žloutkům, soli, rozpuštěnému máslu, vanilce, vlažnému mléku a majonéze.
- Těsta je docela dost a těžko se ručně zadělává, proto doporučuji zadělat těsto v robotu hnětacím hákem nebo poproste manžela, rovněž můžete těsto zadělat v domácí pekárně. V pekárně, robotu či ručně tedy hněťte těsto asi 10 minut.
- Nechte ho kynout opět na teplém místě asi 90 minut. Po cca 45 minutách těsto znovu prohněťte, znovu ho přikryjte utěrkou a nechte znovu vykynout.
- Během kynutí si připravte tvarohovou náplň – kostku tvarohu smíchejte s 1 žloutkem a vanilkovým cukrem, meruňky vypeckujte a nakrájejte na měsíčky.
- Těsto po vykynutí téměř zdvojnásobí svůj objem. Nyní ho vyklopte na vál a rozkrojte ho na půl. Rozdělte ho na jednotlivé díly z nich vytvořte kolečka, placičky, které pak snadno naplníte, do středu dejte lžičku tvarohu a kolem něho poskládejte vždy tři měsíčky meruněk, tak aby tvaroh náhodou během pečení nevytekl.
- Takto připravené koláče vyskládejte na plech a ještě je nechte asi 20 minut dokynout. Mezitím si připravte z másla, krupicového cukru a hrubé mouky drobenku. Tu rozdělte navrch každého koláče a ty pak pečte při 170 stupních asi 20 minut.
- Po upečení ještě horké koláče ze všech stran pomašlujte rozpuštěným máslem, nechte je zchladnout na drátěné mřížce a podávejte posypané moučkovým cukrem.