Yotam Ottolenghi

Květákový koláč podle Yotama Ottolenghiho

Moje hodnocení
16x

Spojení měkkého nasládlého květáku a voňavého teplého sýra, který se na něm krásně rozteče, spouští Pavlovův reflex. Pokud jste jej ještě neochutnali, doporučujeme co nejrychleji vyzkoušet, a pokud víte, o co se jedná, je vám jasné, že na chladnější večery nebo chmury lahodnější zdravější jídlo těžko najdete.

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Květák zbavte listů, omyjte a rozdělte na 3cm růžičky. Vsypte je do rendlíku, osolte, zalijte vodou a vařte 15 minut doměkka – při stlačení lžící by se měly rozpadat. Sceďte je a nechte v cedníku okapat.
  2. Mezitím cibuli oloupejte, z jednoho konce ukrojte 4 kulaté 5mm plátky. Zbylou cibuli nakrájejte nahrubo a restujte ji v malé pánvi s olejem a rozmarýnem na středním stupni 10 minut za občasného míchání doměkka. Odstavte a nechte cibuli vychladnout.
  3. Vychladlou cibuli vsypte do velké mísy, přidejte vejce a bazalku, prošlehejte, přisypte mouku, kypřicí prášek, kurkumu, sýr, 1 lžičku soli a spoustu pepře. Šlehejte, dokud není směs hladká. Přidejte květák a opatrně zamíchejte, aby se všechny růžičky nerozmačkaly.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou rozevírací formu (o průměru 24 cm) vyložte pečicím papírem a stěny potřete rozehřátým máslem. V misce smíchejte sezam a černuchu a posypte stěny formy tak, aby se na ni přichytila.
  5. Květákovou směs vyklopte do formy a navrch rozložte odložené plátky cibule, rozebrané na kolečka. Pečte v předehřáté troubě 45 minut, až povrch zezlátne a zpevní. Zapíchněte do středu špejli a pokud je po vytažení čistá a suchá, je koláč upečený. Vyjměte a nechte koláč před podáváním nejméně 20 minut ve formě chladnout. Podávejte teplý nebo vlahý.

PRIMA TIP: Květákový koláč můžete doplnit křupavým salátem – salátovou okurku nakrájejte na tenké plátky, posypte koprem a nasekanými lístky máty a přelijte zálivkou vyšlehnou z jablečného octa, špetky cukru a pár lžic řepkového oleje.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi

Simple Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty