zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Krůta s kaštanovo-perníkovou nádivkou a medový pastiňák s pečenými bramborami
Spouštím video za 5s.
Sledujete: Krůta s kaštanovo-perníkovou nádivkou a medový pastiňák s pečenými bramborami

Krůta s kaštanovo-perníkovou nádivkou a medový pastiňák s pečenými bramborami

Hodnoceno: 4x
Načasujte si pečení přílohy tak, aby byla hotová v době, kdy je krůta nejen dopečená, ale i odpočinutá – tj. vložte pastiňák a brambory do trouby těsně před dopečením krůty. Po chvíli společného pečení pak krůtu vyndejte, aby si oddychla pod alobalem, zatímco brambory a pastiňák dopékejte na barvu.
nad 2 hodiny

reklama

Postup

  1. Krůtu vyndejte z lednice několik hodin předem, aby došla pokojové teploty, lépe se propeče. Omyjte ji, osušte a vetřete sůl. Kaštany nařízněte na špičce do křížku a pečte je na plechu v troubě při 200 °C cca 15 minut. Horké kaštany oloupejte a nasekejte.
  2. Na pánvi se 75 g másla opečte 100 g slaniny, cibuli a nakonec rohlíky, vše nakrájené na kostičky. Dejte do mísy, pokropte smetanou či mlékem a vmíchejte nasekanou petržel, kostičky perníku, sůl, pepř, muškátový oříšek, vejce a kaštany. Ochutnejte, nádivka má být výrazná.
  3. Rozehřejte si troubu na 150 °C (horkovzduch). Krůtě založte křídla za zády a naplňte ji nádivkou tak, aby vykukovala ven. Pod kůži na prsou zasuňte pár plátků slaniny. Nohy svažte kuchyňským provázkem a krůtu vložte do pekáče prsy nahoru. Vykukující nádivku překryjte slaninou. Kůži potřete rozehřátým máslem, krůtu podlijte, zakryjte alobalem a pečte doměkka. Občas přelijte vypečenou šťávou a podlijte.
  4. Po 4–4,5 hodinách píchněte ke kosti v nejširší části stehna, měla by vytékat čirá šťáva a maso by mělo být měkké. Krůtu potřete opět máslem, zvyšte teplotu a dopečte ji odkrytou na barvu. Potom krůtu zabalte do alobalu na cca 20 minut. V pekáčku se šťávou odmíchejte přípečky zalité troškou vody či vývaru, povařte a přeceďte.
  5. Krůtu servírujte celou na míse s přílohami a šťávou v omáčníku. Před podáním ji naporcujte, nádivku vyjměte a nakrájejte na plátky.
  6. Medový pastiňák: Brambory a pastiňák oloupejte a nakrájejte. Brambory na silnější plátky nebo tenčí měsíčky, pastiňák na silnější plátky nebo špalíky.
  7. Brambory promíchejte v míse s polovinou olivového oleje, trochou chilli a solí. Pastiňák v jiné misce promíchejte se zbytkem oleje, solí, medem a pepřem.
  8. Do pekáčku dejte alobal (protože med má tendenci se připalovat) a vsypte na něj pastiňák. Vedle něj vsypte ochucené brambory a rozložte vše nejlépe v jedné vrstvě. Vložte do trouby předehřáté na 170–180 °C (nejlépe ke krůtě na mřížku nebo pod ni) a pečte cca 25 minut, dokud nebudou brambory i pastiňák dozlatova upečené.

Připravte si tuto lahodnou pečínku podle videoreceptu:

Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Krůta s kaštanovo-perníkovou nádivkou a medový pastiňák s pečenými bramborami

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Uložit

reklama

Sledujte celou epizodu