Krůta s kaštanovo-perníkovou nádivkou a medový pastiňák s pečenými bramborami
Krůta s kaštanovo-perníkovou nádivkou a medový pastiňák s pečenými bramborami
Krůta s kaštanovo-perníkovou nádivkou a medový pastiňák s pečenými bramborami
Moje hodnocení
20x
Načasujte si pečení přílohy tak, aby byla hotová v době, kdy je krůta nejen dopečená, ale i odpočinutá – tj. vložte pastiňák a brambory do trouby těsně před dopečením krůty. Po chvíli společného pečení pak krůtu vyndejte, aby si oddychla pod alobalem, zatímco brambory a pastiňák dopékejte na barvu.
Krůtu vyndejte z lednice několik hodin předem, aby došla pokojové teploty, lépe se propeče. Omyjte ji, osušte a vetřete sůl. Kaštany nařízněte na špičce do křížku a pečte je na plechu v troubě při 200 °C cca 15 minut. Horké kaštany oloupejte a nasekejte.
Na pánvi se 75 g másla opečte 100 g slaniny, cibuli a nakonec rohlíky, vše nakrájené na kostičky. Dejte do mísy, pokropte smetanou či mlékem a vmíchejte nasekanou petržel, kostičky perníku, sůl, pepř, muškátový oříšek, vejce a kaštany. Ochutnejte, nádivka má být výrazná.
Rozehřejte si troubu na 150 °C (horkovzduch). Krůtě založte křídla za zády a naplňte ji nádivkou tak, aby vykukovala ven. Pod kůži na prsou zasuňte pár plátků slaniny. Nohy svažte kuchyňským provázkem a krůtu vložte do pekáče prsy nahoru. Vykukující nádivku překryjte slaninou. Kůži potřete rozehřátým máslem, krůtu podlijte, zakryjte alobalem a pečte doměkka. Občas přelijte vypečenou šťávou a podlijte.
Po 4–4,5 hodinách píchněte ke kosti v nejširší části stehna, měla by vytékat čirá šťáva a maso by mělo být měkké. Krůtu potřete opět máslem, zvyšte teplotu a dopečte ji odkrytou na barvu. Potom krůtu zabalte do alobalu na cca 20 minut. V pekáčku se šťávou odmíchejte přípečky zalité troškou vody či vývaru, povařte a přeceďte.
Krůtu servírujte celou na míse s přílohami a šťávou v omáčníku. Před podáním ji naporcujte, nádivku vyjměte a nakrájejte na plátky.
Medový pastiňák: Brambory a pastiňák oloupejte a nakrájejte. Brambory na silnější plátky nebo tenčí měsíčky, pastiňák na silnější plátky nebo špalíky.
Brambory promíchejte v míse s polovinou olivového oleje, trochou chilli a solí. Pastiňák v jiné misce promíchejte se zbytkem oleje, solí, medem a pepřem.
Do pekáčku dejte alobal (protože med má tendenci se připalovat) a vsypte na něj pastiňák. Vedle něj vsypte ochucené brambory a rozložte vše nejlépe v jedné vrstvě. Vložte do trouby předehřáté na 170–180 °C (nejlépe ke krůtě na mřížku nebo pod ni) a pečte cca 25 minut, dokud nebudou brambory i pastiňák dozlatova upečené.
Zdroj receptu
Karolína Kamberská
Radost podle Karolíny
Karolína Kamberská přichází hned se dvěma novinkami. Tou první je kuchařská kniha , druhou pak start jejího blogu nazvaného Radost podle Karolíny.
Kniha i blog přicházejí současně, protože je spojuje společné téma: „V poslední době se na mě z médií i sociálních sítí valí hromada zpráv, které mě zneklidňují a deprimují. Ale když vylezu před dům, dojdu na náměstí nebo odjedu někam na výlet, potkávám se s naprosto jinou realitou. Ve skutečném světě je mnohem víc radosti ze života, smíchu a bonvivánství. A já chci psát o tom, co přináší do života kouzlo.“
I proto se autorka v knize Každý den je svátek zaměřuje na sváteční recepty, které ale můžete snadno využít kdykoli ve všední den, když se vrátíte v podvečer domů unavení po náročném dni. Karolíniny návody jsou totiž praktické a vařit podle nich zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři.