Najděte si recept
Na co máte chuť?

Krůta s kaštanovo-perníkovou nádivkou a medový pastiňák s pečenými bramborami
Suroviny
- krůta 1 ks (cca 4,5 kg)
- sůl a čerstvě namletý pepř
- syrové jedlé kaštany cca 400 g
- Máslo 150 g
- plátky anglické slaniny 150 g
- Cibule 1 ks
- rohlíky 3 ks
- smetana nebo mléko 50–75 ml
- listy hladkolisté petržele 2 velké hrsti
- perník na strouhání 50 g
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- rozšlehaná vejce 3 ks
- dle potřeby vývar nebo voda
Příloha:
- brambory 450 g
- pastiňák 450 g
- Olivový olej 4 lžíce
- hrubě mleté chilli nebo chilli vločky
- hrubší mořská sůl
- Med 3 lžíce
- hrubě mletý pepř
Postup
- Krůtu vyndejte z lednice několik hodin předem, aby došla pokojové teploty, lépe se propeče. Omyjte ji, osušte a vetřete sůl. Kaštany nařízněte na špičce do křížku a pečte je na plechu v troubě při 200 °C cca 15 minut. Horké kaštany oloupejte a nasekejte.
- Na pánvi se 75 g másla opečte 100 g slaniny, cibuli a nakonec rohlíky, vše nakrájené na kostičky. Dejte do mísy, pokropte smetanou či mlékem a vmíchejte nasekanou petržel, kostičky perníku, sůl, pepř, muškátový oříšek, vejce a kaštany. Ochutnejte, nádivka má být výrazná.
- Rozehřejte si troubu na 150 °C (horkovzduch). Krůtě založte křídla za zády a naplňte ji nádivkou tak, aby vykukovala ven. Pod kůži na prsou zasuňte pár plátků slaniny. Nohy svažte kuchyňským provázkem a krůtu vložte do pekáče prsy nahoru. Vykukující nádivku překryjte slaninou. Kůži potřete rozehřátým máslem, krůtu podlijte, zakryjte alobalem a pečte doměkka. Občas přelijte vypečenou šťávou a podlijte.
- Po 4–4,5 hodinách píchněte ke kosti v nejširší části stehna, měla by vytékat čirá šťáva a maso by mělo být měkké. Krůtu potřete opět máslem, zvyšte teplotu a dopečte ji odkrytou na barvu. Potom krůtu zabalte do alobalu na cca 20 minut. V pekáčku se šťávou odmíchejte přípečky zalité troškou vody či vývaru, povařte a přeceďte.
- Krůtu servírujte celou na míse s přílohami a šťávou v omáčníku. Před podáním ji naporcujte, nádivku vyjměte a nakrájejte na plátky.
- Medový pastiňák: Brambory a pastiňák oloupejte a nakrájejte. Brambory na silnější plátky nebo tenčí měsíčky, pastiňák na silnější plátky nebo špalíky.
- Brambory promíchejte v míse s polovinou olivového oleje, trochou chilli a solí. Pastiňák v jiné misce promíchejte se zbytkem oleje, solí, medem a pepřem.
- Do pekáčku dejte alobal (protože med má tendenci se připalovat) a vsypte na něj pastiňák. Vedle něj vsypte ochucené brambory a rozložte vše nejlépe v jedné vrstvě. Vložte do trouby předehřáté na 170–180 °C (nejlépe ke krůtě na mřížku nebo pod ni) a pečte cca 25 minut, dokud nebudou brambory i pastiňák dozlatova upečené.
Připravte si tuto lahodnou pečínku podle videoreceptu:
Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ
Karolína Kamberská
Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.
V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.
Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.