Suroviny
- zelený chřest 600 g
- bílá cibule (menší ) 1 ks
- olivový olej 1 lžíce
- rýže arborio (nebo jiná italská rýže na rizoto) 160 g
- ocet (jablečný nebo rýžový ) 1 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- zeleninový vývar 800 ml
- tymián (nadrobno nasekaný) 1 lžička
- sójová smetana (nebo kokosové mléko) 100 ml
- strouhaný parmazán 40 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Chřest očistěte, odkrojte dřevnaté konce a zbylé stonky nakrájejte na klínky dlouhé zhruba 0,5 cm. Vršky odkrojte a zatím odložte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- V hrnci rozehřejte olej a cibuli orestujte dosklovata. Vsypte rýži a za stálého míchání ji opékejte zhruba 2 minuty na nízkém stupni, až se zrnka obalí tukem. Zastříkněte octem a citronovou šťávou. Promíchejte, přilijte půl naběračky vývaru a jakmile se vsákne, přilijte další a stejným způsobem uvařte rýži akorát na skus. Občas ji promíchejte. Pokud vývar spotřebujete všechen, ale rýže je ještě tvrdá, přilévejte stejným způsobem vodu.
- S poslední dávkou vývaru či vody přidejte do rizota nasekaný chřest a tymián a nechte tekutinu vyvařit. Přilijte smetanu (nebo kokosové mléko) a vmíchejte ji do rýže. Osolte, opepřete a rozdělte na talíře. Ozdobte špičkami chřestu a strouhaným parmazánem.
PRIMA TIP: Rizoto můžete dle libosti ozdobit dýňovými semínky. Pokud nechcete používat smetanu ani kokosové mléko, vmíchejte do rizota na závěr trochu másla nebo najemno strouhaného parmazánu.
Krémové rizoto ze zeleného chřestu Zdroj: Jíme zdravě po celý rok