reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Krémové rizoto ze zeleného chřestu
Autor: Jíme zdravě po celý rok Krémové rizoto ze zeleného chřestu

Krémové rizoto ze zeleného chřestu

Hodnoceno: 5x
Je skvělé vidět, že se v posledních letech vrací chřest na česká pole i naše talíře. Této delikátní zelenině svědčí krátká úprava, během které změkne, ale zároveň zůstane ještě křupavý. Chřest chutná nejlépe mladý, čerstvě vytažený z hlíny. Opatrně ho omyjte a oloupejte případnou dřevnatou slupku. Dřevnaté konce odkrojte. Můžete je i s okrojky povařit ve vodě a použít jako tekutinu do rizota nebo je povařte v zeleninovém vývaru. Do rizota je však nepřidávejte. Spojení jemného šťavnatého chřestu a kokosového mléka působí překvapivě, ale chuťově vás okouzlí.
do 30 minut
4 porce

reklama

reklama

Postup

  1. Chřest očistěte, odkrojte dřevnaté konce a zbylé stonky nakrájejte na klínky dlouhé zhruba 0,5 cm. Vršky odkrojte a zatím odložte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. V hrnci rozehřejte olej a cibuli orestujte dosklovata. Vsypte rýži a za stálého míchání ji opékejte zhruba 2 minuty na nízkém stupni, až se zrnka obalí tukem. Zastříkněte octem a citronovou šťávou. Promíchejte, přilijte půl naběračky vývaru a jakmile se vsákne, přilijte další a stejným způsobem uvařte rýži akorát na skus. Občas ji promíchejte. Pokud vývar spotřebujete všechen, ale rýže je ještě tvrdá, přilévejte stejným způsobem vodu. 
  3. S poslední dávkou vývaru či vody přidejte do rizota nasekaný chřest a tymián a nechte tekutinu vyvařit. Přilijte smetanu (nebo kokosové mléko) a vmíchejte ji do rýže. Osolte, opepřete a rozdělte na talíře. Ozdobte špičkami chřestu a strouhaným parmazánem. 

PRIMA TIP: Rizoto můžete dle libosti ozdobit dýňovými semínky. Pokud nechcete používat smetanu ani kokosové mléko, vmíchejte do rizota na závěr trochu másla nebo najemno strouhaného parmazánu. 

Krémové rizoto ze zeleného chřestu
Autor: Jíme zdravě po celý rok Krémové rizoto ze zeleného chřestu

reklama

Jíme zdravě po celý rok: Sezónní vaření levně a jednoduše
Petr Novák, Barbora Lundgren a Barbora Hlubučková

Začínali tři, mají za sebou stovky receptů a tři úspěšné kuchařky a teď připravili další. S kuchařkou Jíme zdravě po celý rok se snadno zorientujete, které ovoce a zelenina jsou ideální ke zpracování, obsahuje totiž sezónní kalendář. Jarní recepty pracují například s ředkvičkou, chřestem a špenátem, letní s cuketou, lilkem či drobným ovocem, na podzim na vás čeká nejen dýně, jablka a houby, v zimě zas budete vařit s batáty, kapustou či červenou řepou a podobně. Přes 150 receptů na 400 stranách pořídíte od října v knihkupectvích po celé ČR za 699 Kč nebo na eshopu Jíme zdravě. Zajímavostí je, že kniha je oboustranná, v polovině se bude přetáčet, proto má dvě výrazné obálky – s malinami ze strany přední a s kapustou ze strany zadní.