Suroviny
- zelený chřest 600 g
- bílá cibule (menší ) 1 ks
- olivový olej 1 lžíce
- rýže arborio (nebo jiná italská rýže na rizoto) 160 g
- ocet (jablečný nebo rýžový ) 1 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- zeleninový vývar 800 ml
- tymián (nadrobno nasekaný) 1 lžička
- sójová smetana (nebo kokosové mléko) 100 ml
- strouhaný parmazán 40 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Chřest očistěte, odkrojte dřevnaté konce a zbylé stonky nakrájejte na klínky dlouhé zhruba 0,5 cm. Vršky odkrojte a zatím odložte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- V hrnci rozehřejte olej a cibuli orestujte dosklovata. Vsypte rýži a za stálého míchání ji opékejte zhruba 2 minuty na nízkém stupni, až se zrnka obalí tukem. Zastříkněte octem a citronovou šťávou. Promíchejte, přilijte půl naběračky vývaru a jakmile se vsákne, přilijte další a stejným způsobem uvařte rýži akorát na skus. Občas ji promíchejte. Pokud vývar spotřebujete všechen, ale rýže je ještě tvrdá, přilévejte stejným způsobem vodu.
- S poslední dávkou vývaru či vody přidejte do rizota nasekaný chřest a tymián a nechte tekutinu vyvařit. Přilijte smetanu (nebo kokosové mléko) a vmíchejte ji do rýže. Osolte, opepřete a rozdělte na talíře. Ozdobte špičkami chřestu a strouhaným parmazánem.
PRIMA TIP: Rizoto můžete dle libosti ozdobit dýňovými semínky. Pokud nechcete používat smetanu ani kokosové mléko, vmíchejte do rizota na závěr trochu másla nebo najemno strouhaného parmazánu.