Najděte si recept
Na co máte chuť?

Krémové rizoto ze zeleného chřestu
Je skvělé vidět, že se v posledních letech vrací chřest na česká pole i naše talíře. Této delikátní zelenině svědčí krátká úprava, během které změkne, ale zároveň zůstane ještě křupavý. Chřest chutná nejlépe mladý, čerstvě vytažený z hlíny. Opatrně ho omyjte a oloupejte případnou dřevnatou slupku. Dřevnaté konce odkrojte. Můžete je i s okrojky povařit ve vodě a použít jako tekutinu do rizota nebo je povařte v zeleninovém vývaru. Do rizota je však nepřidávejte. Spojení jemného šťavnatého chřestu a kokosového mléka působí překvapivě, ale chuťově vás okouzlí.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- zelený chřest 600 g
- menší bílá cibule 1 ks
- olivový olej 1 lžíce
- rýže arborio nebo jiná italská rýže na rizoto 160 g
- jablečný nebo rýžový ocet 1 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- zeleninový vývar 800 ml
- tymián, nadrobno nasekaný 1 lžička
- sójová smetana nebo kokosové mléko 100 ml
- strouhaný parmazán 40 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Chřest očistěte, odkrojte dřevnaté konce a zbylé stonky nakrájejte na klínky dlouhé zhruba 0,5 cm. Vršky odkrojte a zatím odložte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- V hrnci rozehřejte olej a cibuli orestujte dosklovata. Vsypte rýži a za stálého míchání ji opékejte zhruba 2 minuty na nízkém stupni, až se zrnka obalí tukem. Zastříkněte octem a citronovou šťávou. Promíchejte, přilijte půl naběračky vývaru a jakmile se vsákne, přilijte další a stejným způsobem uvařte rýži akorát na skus. Občas ji promíchejte. Pokud vývar spotřebujete všechen, ale rýže je ještě tvrdá, přilévejte stejným způsobem vodu.
- S poslední dávkou vývaru či vody přidejte do rizota nasekaný chřest a tymián a nechte tekutinu vyvařit. Přilijte smetanu (nebo kokosové mléko) a vmíchejte ji do rýže. Osolte, opepřete a rozdělte na talíře. Ozdobte špičkami chřestu a strouhaným parmazánem.
PRIMA TIP: Rizoto můžete dle libosti ozdobit dýňovými semínky. Pokud nechcete používat smetanu ani kokosové mléko, vmíchejte do rizota na závěr trochu másla nebo najemno strouhaného parmazánu.
Jíme zdravě po celý rok: Sezónní vaření levně a jednoduše
Začínali tři, mají za sebou stovky receptů a tři úspěšné kuchařky a teď připravili další. S kuchařkou Jíme zdravě po celý rok se snadno zorientujete, které ovoce a zelenina jsou ideální ke zpracování, obsahuje totiž sezónní kalendář. Jarní recepty pracují například s ředkvičkou, chřestem a špenátem, letní s cuketou, lilkem či drobným ovocem, na podzim na vás čeká nejen dýně, jablka a houby, v zimě zas budete vařit s batáty, kapustou či červenou řepou a podobně. Přes 150 receptů na 400 stranách pořídíte od října v knihkupectvích po celé ČR za 699 Kč nebo na eshopu Jíme zdravě. Zajímavostí je, že kniha je oboustranná, v polovině se bude přetáčet, proto má dvě výrazné obálky – s malinami ze strany přední a s kapustou ze strany zadní.