Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kokosovo-mandlový koláč s borůvkami
Suroviny (10–12 porcí)
- máslo 200 g
- mleté mandle 180 g
- strouhaný kokos 60 g
- cukr krupice 250 g
- hladká mouka 70 g
- sůl 1/4 lžičky
- kypřicí prášek 1/2 lžičky
- velká vejce 4 ks
- vanilkový extrakt 1,5 lžičky
- strouhaná kůra ze 2 chemicky neošetřených citronů
- čerstvé borůvky 200 g
- mandlové lupínky 20 g
- máslo na vymazání formy
Postup
- Máslo rozehřejte v rendlíku a nechte zchladnout. Koláčovou formu o průměru 23 cm vytřete máslem a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Mandle, kokos, cukr, mouku a sůl dejte do mísy a šlehejte, aby se suroviny provzdušnily a aby se rozbily hrudky. Vmíchejte kypřicí prášek.
- V jiné míse prošlehejte vejce. Přidejte rozehřáté máslo, vanilkový extrakt a citronovou kůru a šlehejte dohladka. Vlijte do suché směsi a prošlehejte. Do hladkého těsta vmíchejte 150 g borůvek a těsto vlijte do připravené formy. Zbylé borůvky nasypte i s mandlovými lupínky navrch. Vložte do předehřáté trouby a pečte 50–55 minut, až povrch zpevní a špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou a suchou. Posledních 10 minut koláč bedlivě hlídejte, poměrně velké množství vajec přidaných do těsta způsobuje, že je koláč v jednu chvíli uprostřed ještě tekutý, ale během pár minut zcela upečený.
- Koláč nechte 30 minut chladnout a pak ho vyklopte, pečicí papír odstraňte a koláč položte mandlemi navrch na servírovací mísu.
PRIMA TIP: Pokud používáte mražené borůvky, nechte je povolit při pokojové teplotě a přidejte 20 g mouky navíc, nebo je rozbijte paličkou na bobulky a vmíchejte do těsta mražené.
Sladké
Šéfkuchař Yotam Ottolenghi se narodil v Izraeli, ale žije v Londýně, kde provozuje několik restaurací, vymýšlí produkty do své kulinární řady delikates a píše kuchařky. Možná už máte doma jeho Hojnost, Simple, Jeruzalém nebo Ottolenghi. Jeho pokrmy se vyznačují překvapivými kombinacemi surovin, velkou chuťovou škálou a maximálním efektem s úsilím tak akorát. Na přípravu nové kuchařky Sladké přizval svou kolegyni cukrářku Helen Gohovou. Ta pochází z Malajsie, ale vyrostla v Austrálii, kde se vyučila řemeslo a už deset let vymýšlí nové sladkosti v Yotamových restauracích. Jejich spojením vznikla lahodná kuchařka plná dezertů, moučníků, sušenek a dortů pro nedělní odpoledne, sváteční chvíle i zahnání chmur.
Vydalo nakladatelství Slovart.