Suroviny
- vývar (scezený vývar z kapra) 600 ml
- brambory 1 ks
- mražený hrášek 200 g
- smetana ke šlehání 150 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Hranolky
- filet z kapra 250 g
- hladká mouka
- kukuřičný škrob
- olej (nebo sádlo)
- mletá sladká paprika 1 lžička
- drcený kmín 1 lžička
- sůl
Postup přípravy
- V rybím vývaru uvařte na kostičky nakrájenou bramboru, když je měkká, přidejte hrášek a vařte ještě minutu. Poté rozmixujte dohladka, dochuťte solí a pepřem a zjemněte smetanou.
- Maso z kapra i s kůží (zbavenou šupin) nakrájejte na proužky, obalte ve směsi mouky, škrobu, papriky, kmínu a soli a osmažte v rozpáleném oleji nebo sádle dokřupava.
- Polévku nandejte do talířů, zakápněte smetanou a navrch položte kapří hranolky.
PRIMA TIP: Škrob přidaný do mouky zajistí křehký a křupavý povrch kapřích hranolků.
Doporučení sommeliera: Svěží chuť šumivého vína Bohemia Sekt Ryzlink rýnský sec s jemnou kyselinkou i jeho typická vůně lipového květu změní každou příležitost ve výjimečný zážitek. Nezní to jako dokonalý partner královské hostiny, kterou vaše vánoční menu bezesporu bude? Pokud při vaší Štědrovečerní večeři nesmí chybět hrášková polévka, právě k ní je tento sekt zelenkavé barvy se zlatavými odstíny s intenzivním jemným perlením výtečným společníkem.
Doporučená vína a sekty naleznete na www.osobnivinoteka.cz.