Najděte si recept
Na co máte chuť?

Hruškový koláč s mascarpone
Oslaďte si život s tímto neodolatelným koláčem. Hrušky mu dodají jemnost a sladkou chuť, kousky čokolády jsou jako malý poklad, který překvapí...
do 2 hodin
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
Těsto:
- polohrubá mouka 250 g
- moučkový cukr 125 g
- Máslo 125 g
- Sůl 1 špetka
- Vejce 1 ks
- jemná strouhanka 1 lžíce
Náplň:
- menší hrušky 4 ks
- Smetana 100 ml
- Mascarpone 150 g
- Vejce 2 ks
- moučkový cukr 2-3 lžíce
- menší kousky čokolády 8 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Ve větší míse dobře promíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přídejte změklé máslo, 1 vejce a v míse vše důkladně prohněťte. Pak vyndejte těsto na vál a ještě jednou dobře propracujte. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici odpočinout asi 1 hodinu.
- Kulatou koláčovou formu dobře vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto vtlačte do formy a vytvořte vyšší okraj. Propíchejte vidličkou a vysypte strouhankou.
- Smetanu společne s vejci, mascarpone a cukrem prošlehejte ponorným mixérem. Náplň nalejte na připravené těsto ve formě, trošku si dejte bokem.
- Hrušky rozpůlte, oloupejte a zbavte jadřinců a vyplňte kousky čokolády. Rovnoměrně rozložte na koláč. Zbylou náplň přelijte přes hrušky.
- Vloźte do trouby a pečte asi 45 minut při 180 C, až vršek koláče začne zlátnout. Koláč podávejte nejlépe ještě za tepla.
Foto: Michal Šajmir, www.michalsajmir.com