Suroviny
- hovězí svíčková (o hmotnosti asi 1 kg, ovázaná provázkem) 1 ks
- limetka (rozkrájená na čtvrtky, k dochucení na talíři) 1 ks
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Sójová marináda
- sójová omáčka 2 lžíce
- sezamový olej 1 lžíce
- rostlinný olej 2 lžíce
Bylinkový salát
- limetková šťáva 2 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- sezamový olej 1 lžíce
- cukr krupice 1 lžička
- chilli papričky (malá, zbavená semen a nakrájená) 1 ks
- červená cibule (malé, nakrájené na tenké plátky) 4 ks
- koriandr (nahrubo nasekané lístky ) 2 hrsti
- máta (nasekané lístky ) 1 hrst
- bazalka (nasekané lístky) 1 hrst
- hladkolistá petržel (nahrubo nasekané lístky ) 1 hrst
Postup přípravy
- Prkénko posypte solí a pepřem a svíčkovou po něm poválejte. Smíchejte všechny suroviny na marinádu, svíčkovou jí potřete, zabalte do potravinové fólie a dejte na noc do chladu.
- Předehřejte troubu na 190 °C. Brambory promíchejte s olejem a bylinami, osolte je a opepřete. Dejte péci asi na 45 minut, dokud nezměknou a na povrchu nebudou křupavé. Asi po 10 minutách přidejte do trouby svíčkovou. Pečte ji nanejvýš 30 minut, aby uprostřed zůstala růžová. Pak maso vyndejte, a než se brambory dopečou, nechte ho odpočinout.
- Těsně před podáváním smíchejte všechny suroviny na salát. Pečenou svíčkovou nakrájejte na plátky a přeneste je na velký servírovací talíř nebo mělkou mísu. Kolem naaranžujte brambory a zasypte je částí salátu. Talíř dozdobte čtvrtkami limetky a podávejte se zbývajícím salátem.
Hovězí svíčková s thajským bylinkovým salátem Zdroj: kuchařka Bylinky