Suroviny
- hovězí svíčková o hmotnosti asi 1 kg, ovázaná provázkem 1 ks
- mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
- limetka rozkrájená na čtvrtky, k dochucení na talíři 1 ks
Sójová marináda
- sójová omáčka 2 lžíce
- sezamový olej 1 lžíce
- rostlinný olej 2 lžíce
Bylinkový salát
- limetová šťáva 2 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- sezamový olej 1 lžíce
- cukr kurpice 1 lžička
- malá chilli paprička, zbavená semen a nakrájená 1 ks
- malé červené cibule, nakrájené na tenké plátky 4 ks
- jarní cibulky, nakrájené na plátky 4 ks
- nahrubo nasekané lístky koriandru 2 hrsti
- nasekané lístky máty 1 hrst
- nasekané lístky bazalky 1 hrst
- nahrubo nasekané lístky hladkolisté petržele 1 hrst
Brambory
- malé nové brambory 16 ks
- olej 3 lžíce
- nasekané lístky rozmarýnu nebo tymiánu 1 lžíce
Postup přípravy
- Prkénko posypte solí a pepřem a svíčkovou po něm poválejte. Smíchejte všechny suroviny na marinádu, svíčkovou jí potřete, zabalte do potravinové fólie a dejte na noc do chladu.
- Předehřejte troubu na 190 °C. Brambory promíchejte s olejem a bylinami, osolte je a opepřete. Dejte péci asi na 45 minut, dokud nezměknou a na povrchu nebudou křupavé. Asi po 10 minutách přidejte do trouby svíčkovou. Pečte ji nanejvýš 30 minut, aby uprostřed zůstala růžová. Pak maso vyndejte, a než se brambory dopečou, nechte ho odpočinout.
- Těsně před podáváním smíchejte všechny suroviny na salát. Pečenou svíčkovou nakrájejte na plátky a přeneste je na velký servírovací talíř nebo mělkou mísu. Kolem naaranžujte brambory a zasypte je částí salátu. Talíř dozdobte čtvrtkami limetky a podávejte se zbývajícím salátem.
Hovězí svíčková s thajským bylinkovým salátem Zdroj: kuchařka Bylinky