Polévka
- houby (hříbky, žampiony nebo jiné) 400 g
- cibule 1 ks
- máslo 50 g
- olej
- hladká mouka 2 lžíce
- vývar 600 ml
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 250 ml
- drcený kmín 1 lžička
- hladkolistá petržel
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Knedlíčky
- šalotka 1 ks
- máslo 25 g
- smetana 2 lžíce
- rohlík 1 ks
- vejce 1 ks
- eidam (v celku) 50 g
- šunka 2 plátky
- hladkolistá petržel 1 lžička
- muškátový oříšek
- strouhanka 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Článek
20 receptů pro milovníky houbových polévek
Jakmile odstartuje houbová sezona, je konverzační téma jasné! Rostou? A kde rostou? A co z nich vaříte? No přece brambračku s houbami :) Pokud patříte mezi milovníky hub,...
Postup přípravy
- Houby očistěte a nakrájejte na čtvrtky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Nechte ji zesklovatět na rozpuštěném másle, do kterého vmíchejte trochu oleje. Do hrnce přidejte houby, kmín a vše orestujte.
- Zaprašte houby moukou, promíchejte a po chvilce vlijte do hrnce vývar. Osolte, opepřete a vařte asi 20 minut. Poté vše rozmixujte. Do rozmixované polévky přidejte smetanu a ještě 10 minut provařte. Vmíchejte nasekanou petržel.
- Připravte knedlíčky: šalotku oloupejte, nasekejte nadrobno a osmahněte na rozpuštěném másle. Rohlík nakrájejte nadrobno a zalijte ho smetanou a rozšlehaným vejcem. Nastrouhejte sýr a šunku nakrájejte na malé kousky. Vše vmíchejte k rohlíku. Osolte, opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek a přidejte nasekanou petržel. Vmíchejte strouhanku a nechte těsto pár minut odstát. V případě potřeby jej můžete naředit smetanou nebo zahustit další strouhankou.
- Z těsta tvarujte knedlíčky a ty 3–5 minut provařte ve vroucí vodě. Poté je podávejte v krémové polévce.