Polévka
- houby (hříbky, žampiony nebo jiné) 400 g
- Cibule 1 ks
- Máslo 50 g
- Olej
- hladká mouka 2 lžíce
- Vývar 600 ml
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 250 ml
- sůl a čerstvě namletý pepř
- drcený kmín 1 lžička
- hladkolistá petržel
Knedlíčky
- Šalotka 1 ks
- Máslo 25 g
- Smetana 2 lžíce
- Rohlík 1 ks
- Vejce 1 ks
- eidam v celku 50 g
- Šunka 2 plátky
- hladkolistá petržel 1 lžička
- sůl a čerstvě namletý pepř
- Muškátový oříšek
- Strouhanka 2 lžíce
Článek
20 receptů pro milovníky houbových polévek
Jakmile odstartuje houbová sezona, je konverzační téma jasné! Rostou? A kde rostou? A co z nich vaříte? No přece brambračku s houbami :) Pokud patříte mezi milovníky hub,...
Postup přípravy
- Houby očistěte a nakrájejte na čtvrtky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Nechte ji zesklovatět na rozpuštěném másle, do kterého vmíchejte trochu oleje. Do hrnce přidejte houby, kmín a vše orestujte.
- Zaprašte houby moukou, promíchejte a po chvilce vlijte do hrnce vývar. Osolte, opepřete a vařte asi 20 minut. Poté vše rozmixujte. Do rozmixované polévky přidejte smetanu a ještě 10 minut provařte. Vmíchejte nasekanou petržel.
- Připravte knedlíčky: šalotku oloupejte, nasekejte nadrobno a osmahněte na rozpuštěném másle. Rohlík nakrájejte nadrobno a zalijte ho smetanou a rozšlehaným vejcem. Nastrouhejte sýr a šunku nakrájejte na malé kousky. Vše vmíchejte k rohlíku. Osolte, opepřete, nastrouhejte muškátový oříšek a přidejte nasekanou petržel. Vmíchejte strouhanku a nechte těsto pár minut odstát. V případě potřeby jej můžete naředit smetanou nebo zahustit další strouhankou.
- Z těsta tvarujte knedlíčky a ty 3–5 minut provařte ve vroucí vodě. Poté je podávejte v krémové polévce.