Suroviny
- filet z lososa (divokého ) 4 ks (po 100 g)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Salát
- čočka (puy) 200 g
- zeleninový vývar (nebo voda) 800 ml
- bobkový list 1 ks
- tymián (čerstvý) 2 snítky
- žampiony (hnědé ) 200 g
- žampiony (velké ploché nebo portobello) 200 g
- olivový olej 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- rukola 100 g
- sůl
Zálivka
- česnek (oloupaný a nasekaný) 1 stroužek
- bílý vinný ocet 2 lžíce
- hrubozrnná hořčice 1 lžička
- med 1 lžička
- extra virgin olivový olej 1 lžíce
- voda 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Čočku propláchněte, zalijte ji ve velkém hrnci vývarem (nebo vodou), přidejte bobkový list a tymián a zahřívejte ji k varu. Ztlumte teplotu a uvařte čočku doměkka, trvá to zhruba 15–20 minut.
- Mezitím očistěte houby, hnědé žampiony nakrájejte na osminky, velké žampiony na plátky. V pánvi rozehřejte olej a restujte houby za občasného míchání dozlatova, na středním stupni to trvá asi 6–8 minut. Česnek oloupejte, nasekejte nahrubo, přisypte k houbám, osolte je a opékejte 2 minut. Odstavte.
- Gril v troubě rozehřejte na nejvyšší stupeň, lososa položte na plech vyložený pečicím papírem, zlehka osolte, opepřete a ogrilujte podle chuti 6–8 minut, až zpevní a lehce zbělá.
- Měkkou čočku slijte, bylinky vyhoďte a čočku vsypte do mísy. Přidejte houby a zlehka promíchejte, pozor, ať se čočka úplně nerozpadne.
- V misce prošlehejte nebo v uzavíratelné sklenici promíchejte oloupaný a prolisovaný stroužek česneku se zbylými surovinami na zálivku. Podle chuti osolte a opepřete. Přelijte polovinu přes salát a zlehka promíchejte.
- Do salátu vmíchejte rukolu, navrch položte grilovaného lososa a přelijte zbylou zálivkou.
PRIMA TIP: Pokud spěcháte, propláchněte vroucí vodou hotovou čočku z konzervy, pro 4 osoby budete potřebovat 800 g konzervované čočky, tj. 2 plechovky.