návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů

Hodnoceno: 2x
4 porce
do 1 hodiny
480 kcal
Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů
Autor: Moje dokonalá fit jídla Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů
O prospěšnosti ryb a jejich pravidelné konzumaci vás jistě nemusíme přesvědčovat. Ač má losos tučné maso, považuje se za dietní rybu. Vyniká obsahem omega-3 mastných kyselin, vitaminu D, selenu a jódu, prospívá srdci i tkáním. Nejzdravější je volně lovený divoký losos, který má růžovější a pevnější maso než jeho farmovaný kolega, prohání se v moři podle libosti a živí se tím, co uloví. Doplňte ho teplým salátem z čočky, hub a rukoly, které se postarají o další dodávku žádoucích vitaminů a minerálů. Podávat ho můžete i jako samostatné jídlo.

Postup

  1. Čočku propláchněte, zalijte ji ve velkém hrnci vývarem (nebo vodou), přidejte bobkový list a tymián a zahřívejte ji k varu. Ztlumte teplotu a uvařte čočku doměkka, trvá to zhruba 15–20 minut. 
  2. Mezitím očistěte houby, hnědé žampiony nakrájejte na osminky, velké žampiony na plátky. V pánvi rozehřejte olej a restujte houby za občasného míchání dozlatova, na středním stupni to trvá asi 6–8 minut. Česnek oloupejte, nasekejte nahrubo, přisypte k houbám, osolte je a opékejte 2 minut. Odstavte. 
  3. Gril v troubě rozehřejte na nejvyšší stupeň, lososa položte na plech vyložený pečicím papírem, zlehka osolte, opepřete a ogrilujte podle chuti 6–8 minut, až zpevní a lehce zbělá. 
  4. Měkkou čočku slijte, bylinky vyhoďte a čočku vsypte do mísy. Přidejte houby a zlehka promíchejte, pozor, ať se čočka úplně nerozpadne. 
  5. V misce prošlehejte nebo v uzavíratelné sklenici promíchejte oloupaný a prolisovaný stroužek česneku se zbylými surovinami na zálivku. Podle chuti osolte a opepřete. Přelijte polovinu přes salát a zlehka promíchejte.
  6. Do salátu vmíchejte rukolu, navrch položte grilovaného lososa a přelijte zbylou zálivkou. 

PRIMA TIP: Pokud spěcháte, propláchněte vroucí vodou hotovou čočku z konzervy, pro 4 osoby budete potřebovat 800 g konzervované čočky, tj. 2 plechovky. 

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů
Autor: Moje dokonalá fit jídla Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů

Další zdravé recepty z nové kuchařky Gordona Ramsaye najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH: 

Vánoční číslo časopisu Prima FRESH 2019

Užijte si zimní radovánky i kouzelné svátky s novým číslem časopisu Prima FRESH

Moje dokonalá fit jídla
Gordon Ramsay

Britský šéfkuchař Gordon Ramsay je známou televizní hvězdou, oceňovaným michelinským šéfkuchařem s restauracemi po celém světě a hlavně vášnivým sportovcem. Recepty do své kuchařky proto rozdělil do tří tematických celků – hubnutí, sport a zdraví. Přes sto lahodných nápadů na zdravá a výživná jídla ocení sportovci, rodiny s dětmi, zaneprázdnění workoholici i senioři a pacienti v rekonvalescenci. Zkrátka všichni, kdo si chtějí ještě dlouho užívat život ve zdraví, radosti a v pohodě. Protože to, co jíte, významně ovlivňuje, jak se cítíte a co dokážete. 

Vydalo nakladatelství Slovart