Chutně a rychle

Grilovaný losos se salátem z čočky a žampionů

Moje hodnocení
6x

O prospěšnosti ryb a jejich pravidelné konzumaci vás jistě nemusíme přesvědčovat. Ač má losos tučné maso, považuje se za dietní rybu. Vyniká obsahem omega-3 mastných kyselin, vitaminu D, selenu a jódu, prospívá srdci i tkáním. Nejzdravější je volně lovený divoký losos, který má růžovější a pevnější maso než jeho farmovaný kolega, prohání se v moři podle libosti a živí se tím, co uloví. Doplňte ho teplým salátem z čočky, hub a rukoly, které se postarají o další dodávku žádoucích vitaminů a minerálů. Podávat ho můžete i jako samostatné jídlo.

4 porce
60 minut
480 kcal

Suroviny

Salát

Zálivka

Postup přípravy

  1. Čočku propláchněte, zalijte ji ve velkém hrnci vývarem (nebo vodou), přidejte bobkový list a tymián a zahřívejte ji k varu. Ztlumte teplotu a uvařte čočku doměkka, trvá to zhruba 15–20 minut.
  2. Mezitím očistěte houby, hnědé žampiony nakrájejte na osminky, velké žampiony na plátky. V pánvi rozehřejte olej a restujte houby za občasného míchání dozlatova, na středním stupni to trvá asi 6–8 minut. Česnek oloupejte, nasekejte nahrubo, přisypte k houbám, osolte je a opékejte 2 minut. Odstavte.
  3. Gril v troubě rozehřejte na nejvyšší stupeň, lososa položte na plech vyložený pečicím papírem, zlehka osolte, opepřete a ogrilujte podle chuti 6–8 minut, až zpevní a lehce zbělá.
  4. Měkkou čočku slijte, bylinky vyhoďte a čočku vsypte do mísy. Přidejte houby a zlehka promíchejte, pozor, ať se čočka úplně nerozpadne.
  5. V misce prošlehejte nebo v uzavíratelné sklenici promíchejte oloupaný a prolisovaný stroužek česneku se zbylými surovinami na zálivku. Podle chuti osolte a opepřete. Přelijte polovinu přes salát a zlehka promíchejte.
  6. Do salátu vmíchejte rukolu, navrch položte grilovaného lososa a přelijte zbylou zálivkou.

PRIMA TIP: Pokud spěcháte, propláchněte vroucí vodou hotovou čočku z konzervy, pro 4 osoby budete potřebovat 800 g konzervované čočky, tj. 2 plechovky.

Další zdravé recepty z nové kuchařky Gordona Ramsaye najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Chutně a rychle

Gordon Ramsay Chutně a rychle

Šéfkuchař se stane šéfkuchařem nejen pro to, že umí skvěle vařit, ale také vést tým, být trochu vizionář a zároveň umělec a účetní, který si spočítá, jestli se nápad zaplatí. Gordon Ramsay to svým uměním dotáhl mezi globální celebrity, o čemž svědčí jeho televizní show, restaurace v USA i Británii, oceněné 3 michelinskými hvězdami a také několik kuchařských knih. Ta poslední reaguje na trend domácího vaření a ukazuje, že i ve všední den zvládnete uvařit pro celou rodinu nebo jen pro sebe výborné, zdravé a jednoduché jídlo, na které nakoupíte cestou z práce. Kouzlo této knihy netkví jen ve 100 receptech, ale i ve spoustě praktických tipů a triků. Po pečlivém přečtení a vyzkoušení zjistíte, že dokážete vařit jako šéfkuchař.

Vydává Slovart.


Přečtěte si také

Recepty