Fish & Chips s hráškovou kaší
Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová
Fish & Chips s hráškovou kaší
Zdroj:
Cat & Cook - Ivana Jindřichová
První obchod s Fish and Chips vznikl v roce 1863 na severu Anglie v Mossely. Nicméně se říká, že jistý pan Joseph Malin měl prodejnu s Fish and Chips již v roce 1860. Každopádně se jedná o jeden z nejtradičnějších anglických receptů!
4 porce
60 minut
anglická
Postup přípravy
-
Brambory oloupejte a nakrájejte na 1cm špalíčky. Properte je v ledové vodě a osušte. Uvařte je v neosolené vodě dopoloměkka, zhruba 5–6 minut. Slijte je, nechte zchladnout a uložte je do lednice na 30 minut.
-
Mezitím promíchejte v misce mouku s práškem do pečiva, solí, pepřem, pivem a medem. Postavte ji na mísu s ledovou vodou a kostkami ledu – pivo se lépe spojí s ostatními surovinami a těsto bude křupavější. Nechte ho 10 minut odležet.
-
Olej vlijte do rendlíku nebo pánve zhruba do výšky 3 cm a rozehřejte ho na 190 °C (teplotu změřte kuchařským teploměrem nebo olej rozehřejte na nejvyšší stupeň, až začne lehce kouřit). Hranolky vytáhněte z lednice a postupně je v jedné vrstvě osmažte v oleji dozlatova a dokřupava. Vyjměte je děrovanou sběračkou na kuchyňskou utěrku a osolte je.
-
V jiném hrnci nebo pánvi rozehřejte olej na 180 °C. Tresku nakrájejte na 1cm proužky. Obalte je v ledovém těstíčku a osmažte rozehřátém oleji dozlatova, zhruba 8 minut podle výšky ryby.
-
Mezitím připravte hrášek. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte hrášky a restujte doměkka, zhruba 3 minut. Zakápněte je citronovou šťávou, osolte a opepřete. Lehce rozmixujte nahrubo.
Fish & Chips s hráškovou kaší
Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová
Fish & Chips s hráškovou kaší
Zdroj:
Cat & Cook - Ivana Jindřichová