Ryba
- hladká mouka 250 g
- pivo (typu ležák) 300 ml
- med 1 lžička
- bílá treska (filety bělomasé tresky bez kůže) 600 g
- arašídový olej (na smažení)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Hrášek
- máslo 1 lžíce
- hrášek 200 g
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Hranolky
- brambory (středně velké) 6 ks
- arašídový olej (na smažení)
- sůl
Postup přípravy
- Brambory oloupejte a nakrájejte na 1cm špalíčky. Properte je v ledové vodě a osušte. Uvařte je v neosolené vodě dopoloměkka, zhruba 5–6 minut. Slijte je, nechte zchladnout a uložte je do lednice na 30 minut.
- Mezitím promíchejte v misce mouku s práškem do pečiva, solí, pepřem, pivem a medem. Postavte ji na mísu s ledovou vodou a kostkami ledu – pivo se lépe spojí s ostatními surovinami a těsto bude křupavější. Nechte ho 10 minut odležet.
- Olej vlijte do rendlíku nebo pánve zhruba do výšky 3 cm a rozehřejte ho na 190 °C (teplotu změřte kuchařským teploměrem nebo olej rozehřejte na nejvyšší stupeň, až začne lehce kouřit). Hranolky vytáhněte z lednice a postupně je v jedné vrstvě osmažte v oleji dozlatova a dokřupava. Vyjměte je děrovanou sběračkou na kuchyňskou utěrku a osolte je.
- V jiném hrnci nebo pánvi rozehřejte olej na 180 °C. Tresku nakrájejte na 1cm proužky. Obalte je v ledovém těstíčku a osmažte rozehřátém oleji dozlatova, zhruba 8 minut podle výšky ryby.
- Mezitím připravte hrášek. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte hrášky a restujte doměkka, zhruba 3 minut. Zakápněte je citronovou šťávou, osolte a opepřete. Lehce rozmixujte nahrubo.
Fish & Chips s hráškovou kaší Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová