Ivana Jinřichová

Fish & Chips s hráškovou kaší

Moje hodnocení
0x

První obchod s Fish and Chips vznikl v roce 1863 na severu Anglie v Mossely. Nicméně se říká, že jistý pan Joseph Malin měl prodejnu s Fish and Chips již v roce 1860. Každopádně se jedná o jeden z nejtradičnějších anglických receptů!

4 porce
60 minut
anglická

Ryba

  • hladká mouka 250 g
  • kypřicí prášek 3 lžičky
  • pivo typu ležák 300 ml
  • med 1 lžička
  • filety bělomasé tresky bez kůže 600 g
  • arašídový olej na smažení
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Hrášek

  • máslo 1 lžíce
  • hrášek 200 g
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Hranolky

  • středně velké brambory 6 ks
  • arašídový olej na smažení
  • sůl

Postup přípravy

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na 1cm špalíčky. Properte je v ledové vodě a osušte. Uvařte je v neosolené vodě dopoloměkka, zhruba 5–6 minut. Slijte je, nechte zchladnout a uložte je do lednice na 30 minut.
  2. Mezitím promíchejte v misce mouku s práškem do pečiva, solí, pepřem, pivem a medem. Postavte ji na mísu s ledovou vodou a kostkami ledu – pivo se lépe spojí s ostatními surovinami a těsto bude křupavější. Nechte ho 10 minut odležet.
  3. Olej vlijte do rendlíku nebo pánve zhruba do výšky 3 cm a rozehřejte ho na 190 °C (teplotu změřte kuchařským teploměrem nebo olej rozehřejte na nejvyšší stupeň, až začne lehce kouřit). Hranolky vytáhněte z lednice a postupně je v jedné vrstvě osmažte v oleji dozlatova a dokřupava. Vyjměte je děrovanou sběračkou na kuchyňskou utěrku a osolte je.
  4. V jiném hrnci nebo pánvi rozehřejte olej na 180 °C. Tresku nakrájejte na 1cm proužky. Obalte je v ledovém těstíčku a osmažte rozehřátém oleji dozlatova, zhruba 8 minut podle výšky ryby.
  5. Mezitím připravte hrášek. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte hrášky a restujte doměkka, zhruba 3 minut. Zakápněte je citronovou šťávou, osolte a opepřete. Lehce rozmixujte nahrubo.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ivana Jinřichová


Přečtěte si také

Recepty