návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Crostata s ablky

Hodnoceno: 1x
16 porcí
do 1,5 hodiny
Crostata s jablky
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Crostata s jablky
Crostaty – doslova „křupavé“ – jsou vynikající italské koláče v mnoha podobách. Spojuje je základ z křehkého těsta, náplně mohou být ovocné, ale i se zavařeninou nebo vanilkovým krémem. Často bývají také v podobě mřížkového koláče, jako je tento, a nezřídka se (například v Toskánsku) kromě dezertu podávají i k snídani.

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Z mouky, 100 g cukru, soli, másla, 2 vajec, prášku do pečiva, vanilky a vody zpracujte těsto. Oddělte z něj jednu čtvrtinu, oba díly vytvarujte do bochánku a zabalené do fólie nechte alespoň 30 minut chladit.
  2. Mezitím jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. V kastrolu je podlijte trochou vody, vsypte zbylý cukr a vařte asi 5 minut, až jablka změknou.
  3. Větším dílem odpočatého těsta vyložte vymazanou koláčovou formu. Z menší vyválejte obdélník a rozkrájejte ho na proužky. Korpus naplňte jablky, z proužků těsta vytvořte mřížku, potřete ji rozšlehaným žloutkem, vložte do trouby a pečte 25 až 35 minut, až těsto zezlátne. 
  4. Ricottu rozšlehejte s vanilkovým cukrem případně trochou smetany na hladký krém a podávejte ke koláči, nakrájenému na řezy.
PRIMA TIP: Crostatu můžete naplnit jakýmkoliv čerstvým ovocem, které krátce poduste s trochou cukru. Nebo použijte dobrou domácí zavařeninu. V jiné formě se peče jenom korpus z křehkého těsta a crostata se naplní zvlášť uvařeným vanilkovým krémem a posází plátky sezonního ovoce.
Crostata s jablky
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Crostata s jablky
Související témata: jablečný koláč , Sladké , Italská kuchyně