Těsto
- hladká mouka 400 g
- cukr krupice 100 + 80 g
- máslo (studené, nakrájené na kostičky) 100 g
- vejce (velká ) 2 ks
- žloutek 1 ks
- vanilkový extrakt (nebo dřeň z čerstvé vanilky) 1 lžička
- voda (studená ) 1 lžíce
- sůl špetka
Náplň
- jablka (menší ) 5 ks
K podávání
- ricotta (mascarpone, žervé nebo lučina) 200 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- smetana (případně trocha smetany na povolení)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Z mouky, 100 g cukru, soli, másla, 2 vajec, prášku do pečiva, vanilky a vody zpracujte těsto. Oddělte z něj jednu čtvrtinu, oba díly vytvarujte do bochánku a zabalené do fólie nechte alespoň 30 minut chladit.
- Mezitím jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. V kastrolu je podlijte trochou vody, vsypte zbylý cukr a vařte asi 5 minut, až jablka změknou.
- Větším dílem odpočatého těsta vyložte vymazanou koláčovou formu. Z menší vyválejte obdélník a rozkrájejte ho na proužky. Korpus naplňte jablky, z proužků těsta vytvořte mřížku, potřete ji rozšlehaným žloutkem, vložte do trouby a pečte 25 až 35 minut, až těsto zezlátne.
- Ricottu rozšlehejte s vanilkovým cukrem případně trochou smetany na hladký krém a podávejte ke koláči, nakrájenému na řezy.
PRIMA TIP: Crostatu můžete naplnit jakýmkoliv čerstvým ovocem, které krátce poduste s trochou cukru. Nebo použijte dobrou domácí zavařeninu. V jiné formě se peče jenom korpus z křehkého těsta a crostata se naplní zvlášť uvařeným vanilkovým krémem a posází plátky sezonního ovoce.
Crostata s jablky 2 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD