návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Chalupářská polévka z černých fazolí s koprem

Hodnoceno: 3x
4-5 porce
do 2 hodin
Chalupářská polévka z černých fazolí s koprem
Autor: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka Chalupářská polévka z černých fazolí s koprem
Kopr a černé fazole spolu ladí nejen vizuálně, ale i chuťově. Tato polévka připomíná kulajdu, fazole vyvažují absenci vejce. Ačkoliv po rozmixování není už tak krásně barevná, jednotlivé chutě se perfektně propojí a vytvoří nečekaný zážitek.

Suroviny (4-5 porce)

Postup

  1. Fazole namočte 12 hodin předem do studené vody. Pak je slijte, zalijte čerstvou vodou, lehce osolte a uvařte doměkka, trvá to zhruba 90 minut. 
  2. Sušené houby zalijte v misce 300 ml vroucí vody. 
  3. Cibule oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky. Ve větším hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli, restujte ji 5 minut, posypte kmínem, promíchejte, zalijte 1,5 l vody, přidejte houby i s výluhem, brambory a mrkev, bujon, sůl a bobkový list. Vařte zhruba 25–30 minut, až brambory změknou. 
  4. Vyjměte bobkové listy, polovinu brambor, mrkev a houby. Uvařené fazole slijte a vsypte do polévky (část jich můžete odložit na ozdobu). Dochuťte ji umeoctem, třtinovým cukrem a špetkou pepře a povařte 5 minut. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. 
  5. Do polévky vraťte brambory, mrkev a houby, vlijte smetanu, promíchejte a podle chuti osolte. Posypte nadrobno nakrájeným koprem a podávejte. 

PRIMA TIP: Umeocet se používá v asijské kuchyni k dochucení, má slanokyselou chuť, a proto není třeba jídlo tolik solit, také podporuje trávení. Vlastně to ocet není, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě japonských švestiček umeboshi a v poslední době zdomácňuje i v naší kuchyni.

Chalupářská polévka z černých fazolí s koprem
Autor: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka Chalupářská polévka z černých fazolí s koprem

Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny
Petr Klíma

Jak luštěniny zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat?
Šéfkuchař oblíbené dejvické restaurace Country Life a autor úspěšné Zeleninové kuchařky Petr Klíma spojuje své zkušenosti ze světové gastronomie s každodenní praxí v restauraci i v domácí kuchyni, kreativní postupy a dostupné sezónní suroviny.
Díky jeho nové kuchařce si budete moci vychutnat kouzlo moderní veganské kuchyně, ať už je váš stravovací styl jakýkoli a uvařit dobré kvalitní jídlo pro celou vaši rodinu. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je tato kniha věnována (zejména) luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji.

Vydalo nakladatelství Smart Press.

Související témata: veganské recepty , luštěniny , Polévky