Suroviny
- droždí 3 ks
- třtinový cukr 240 g
- mléko 500 ml
- hladká mouka 1350 g
- podmáslí 250 ml
- žloutek 8 ks
- citronová kůra z 1 citronu
- pomerančová kůra z 1 pomeranče
- máslo 375 g
- olej 100 ml
- rum 2 panáky
- máslo (na vytření pekáče) 250 g
- sůl 15 g
Vanilkový krém
- mléko 150 ml
- smetana ( 33%) 150 ml
- cukr 60 g
- žloutek 150 g
- vanilkový lusk 1/2 ks
Postup přípravy
- Droždí rozetřete s třtinovým cukrem, zalijte vlažným mlékem, zamíchejte s trochou mouky a nechte vzejít (asi 15 minut).
- Pak přidejte všechny zbylé ingredience (máslo nesmí být horké). Vypracujte vláčné těsto a nechte nejméně hodinu kynout, během kynutí jednou až dvakrát promíchejte.
- Z hotového těsta tvarujte válečky 1,5−2 cm silné a krájejte je na stejně dlouhé dílky. Naskládejte je do vymazaného pekáčku a každý kousek promastěte rozehřátým máslem.
- Nechte ještě 15 minut kynout, pak upečte dozlatova (180 °C cca 20 minut) a upečené potřete máslem s rumem.
Vanilkový krém
- Smetanu s mlékem a vanilkou nejprve krátce zavařte.
- V menší misce rozmíchejte cukr se žloutky.
- Směs mléka a smetany pomalu lijte na vejce s cukrem, nikdy ne naopak.
- Hrnec se směsí postavte na sporák a pomalu zahřívejte na max 78 °C (jinak se z toho stanou míchaná vejce, a to je nežádoucí). Nezapomeňte ode dna gumovou stěrkou vždy míchat/stírat.
- Na 78 °C směs držte pár minut, dokud nezačne houstnout. Poté ji přeceďte, nalijte do lahve na přípravu espumy a máte připraveno k servírování. Pokud ji nemáte, můžete krém pouze přecedit.
- Připravte si hluboký talíř, stříkněte doprostřed dostatečné množství vanilkové pěny, zaskládejte buchtičkami a na závěr přidejte jahody s mátou.
J&J Lagarto zve na kulinární zážitek
J&J je jedinou restaurací severočeské sítě Lagarto. Vede ji talentovaný šéfkuchař Roman Čaník, který svůj um vypiloval pod vedením Přemka Forejta v Entrée. Nyní v Teplicích předvádí kreativní polední menu a večeře s nádechem fine diningu.
J&J Lagarto, Nákupní centrum Fontána, 3. patro, nám. Svobody 3312, Teplice