Buchtičky s vanilkovým krémem a jahodami z Lagarta

Moje hodnocení
5x

Pamatuje si buchtičky s krémem ze školních let? Pak zpozorněte, toto je totiž luxusní verze, kterou si zamilují i ti, kteří tomuto sladkému jídlu dříve moc neholdovali. Nevěříte? Stačí se podívat!

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

Vanilkový krém

Na ozdobu

  • jahody
  • čerstvá máta, na tenké proužky

Postup přípravy

  1. Droždí rozetřete s třtinovým cukrem, zalijte vlažným mlékem, zamíchejte s trochou mouky a nechte vzejít (asi 15 minut).
  2. Pak přidejte všechny zbylé ingredience (máslo nesmí být horké). Vypracujte vláčné těsto a nechte nejméně hodinu kynout, během kynutí jednou až dvakrát promíchejte.
  3. Z hotového těsta tvarujte válečky 1,5−2 cm silné a krájejte je na stejně dlouhé dílky. Naskládejte je do vymazaného pekáčku a každý kousek promastěte rozehřátým máslem.
  4. Nechte ještě 15 minut kynout, pak upečte dozlatova (180 °C cca 20 minut) a upečené potřete máslem s rumem.

Vanilkový krém

  1. Smetanu s mlékem a vanilkou nejprve krátce zavařte.
  2. V menší misce rozmíchejte cukr se žloutky.
  3. Směs mléka a smetany pomalu lijte na vejce s cukrem, nikdy ne naopak.
  4. Hrnec se směsí postavte na sporák a pomalu zahřívejte na max 78 °C (jinak se z toho stanou míchaná vejce, a to je nežádoucí). Nezapomeňte ode dna gumovou stěrkou vždy míchat/stírat.
  5. Na 78 °C směs držte pár minut, dokud nezačne houstnout. Poté ji přeceďte, nalijte do lahve na přípravu espumy a máte připraveno k servírování. Pokud ji nemáte, můžete krém pouze přecedit.
  6. Připravte si hluboký talíř, stříkněte doprostřed dostatečné množství vanilkové pěny, zaskládejte buchtičkami a na závěr přidejte jahody s mátou.

J&J Lagarto zve na kulinární zážitek

J&J je jedinou restaurací severočeské sítě Lagarto. Vede ji talentovaný šéfkuchař Roman Čaník, který svůj um vypiloval pod vedením Přemka Forejta v Entrée. Nyní v Teplicích předvádí kreativní polední menu a večeře s nádechem fine diningu.

J&J Lagarto, Nákupní centrum Fontána, 3. patro, nám. Svobody 3312, Teplice

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty