Australská kokosová bábovka s malinovým prachem

Moje hodnocení
1x

Jednomu z našich národních moučníků se díky vystěhovalcům dostalo mezinárodní prestiže. Různé variace na bábovky najdete ve Spojených státech i v Austrálii. Ujala se jich i tamní kulinární hvězda Donna Hay – díky „hrnkování“ můžete mít senzaci od protinožců upečenou i v chajdě na Sázavě. Chuť kokosu v něm senzačně odpichují vločky soli.

8 porcí
90 minut
australská

Suroviny

  • voda 1 hrnek
  • máslo 125 g (1/2 kostky)
  • kokosový likér 1/4 hrnku
  • hladká mouka 2 hrnky
  • jedlá soda (bikarbona) 1 lžička
  • strouhaný kokos 1 a 3/4 hrnku
  • cukr krupice 1 a 1/2 hrnku
  • vejce 2 ks
  • podmáslí 1/2 hrnku
  • vanilkový extrakt 1 lžička
  • vločková sůl 1 lžička
  • sušené maliny 1/4 hrnku

Poleva

  • prosátý moučkový cukr 1 a 1/2 hrnku
  • vroucí voda 2 lžíce
  • rozdrcené nebo rozemleté sušené maliny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Vodu, máslo a likér dejte v malém kastrůlku na střední stupeň a vařte, až se máslo rozpustí. Dejte stranou.
  2. Mouku, sodu, kokos a cukr dejte do velké mísy a promíchejte. Přidejte vejce, podmáslí, vanilku, sůl a máslovou směs a prošlehejte dohladka. Vmíchejte maliny.
  3. Těsto vlijte do dobře vymazané bábovkové formy o objemu 2,5 litru a tu postavte na plech. Vložte do trouby a bábovku pečte asi 50 až 55 minut nebo až špejli, vpíchnutou do středu, vytáhnete čistou. Bábovku ve formě postavte na drátěnou mřížku a nechte 10 minut chladnout, pak ji vyklopte a nechte úplně vychladnout.
  4. Na polevu rozmíchejte cukr s vodou v misce dohladka. Zakapejte bábovku a posypte drcenými malinami.

Další výtečné recepty na hrnkové koláče najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty