Suroviny
- voda 1 hrnek
- máslo 125 g (1/2 kostky)
- kokosový likér 1/4 hrnku
- hladká mouka 2 hrnky
- jedlá soda (bikarbona) 1 lžička
- strouhaný kokos 1 a 3/4 hrnku
- cukr krupice 1 a 1/2 hrnku
- vejce 2 ks
- podmáslí 1/2 hrnku
- vanilkový extrakt 1 lžička
- maliny (sušené ) 1/4 hrnku
- sůl (vločková ) 1 lžička
Poleva
- moučkový cukr (prosátý ) 1 a 1/2 hrnku
- voda (vroucí ) 2 lžíce
- maliny (rozdrcené nebo rozemleté sušené )
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C. Vodu, máslo a likér dejte v malém kastrůlku na střední stupeň a vařte, až se máslo rozpustí. Dejte stranou.
- Mouku, sodu, kokos a cukr dejte do velké mísy a promíchejte. Přidejte vejce, podmáslí, vanilku, sůl a máslovou směs a prošlehejte dohladka. Vmíchejte maliny.
- Těsto vlijte do dobře vymazané bábovkové formy o objemu 2,5 litru a tu postavte na plech. Vložte do trouby a bábovku pečte asi 50 až 55 minut nebo až špejli, vpíchnutou do středu, vytáhnete čistou. Bábovku ve formě postavte na drátěnou mřížku a nechte 10 minut chladnout, pak ji vyklopte a nechte úplně vychladnout.
- Na polevu rozmíchejte cukr s vodou v misce dohladka. Zakapejte bábovku a posypte drcenými malinami.
Australská kokosová bábovka s malinovým prachem Zdroj: Marek Kučera