Suroviny
- hladká mouka 200 g
- mléko 400 ml
- vejce 2
- moučkový cukr 1 ML
- sůl
- likér
Postup přípravy
- Do mísy rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, malou lžičku cukru moučky, mléko a zamícháme, ideálně metličkou. Pak pomalu za stálého míchání přidáváme mouku a mícháme tak dlouho, dokud má těsto správnou konzistenci, ne moc řídké, ale musí ze sběračky souvisle téct.
- Na rozpálenou pánev dáme čajovou lžičku rostlinného oleje a rozetřeme ho po celé pánvi. Pak na ni naběračkou od okraje nalejeme těsto a rozlejeme ho pěkně po celé pánvi. Palačinku otočíme, až začne lehce hnědnout okraj. Takto hotovou palačinku lehce potřeme domácí marmeládou, dvakrát přeložíme do tvaru trojúhelníku/vějíře.
- Takto připravené dvě palačinky položíme na talíř proti sobě, vytvoří takového motýla. Na ně poklademe na plátky pokrájenou podélnou půlku banánu, přelijeme čokoládou a ozdobí šlehačkou, kterou posypeme skořicí. Talíř dozdobíme sladkým likérem a lístečkem čerstvé máty.
Autor receptu: Karel Zima