Suroviny
- kančí krkovice 2 kg
- celer 1/2
- mrkev 2
- petržel 1
- švestková povidla 2 PL
- cukr 500 g
- pepř celý 20 kuliček
- nové koření 15 kuliček
- bobkový list 10
- jalovec 10 kuliček
- rozmarýn
- tymián
- máslo 500 g
- sůl
- červené víno 1 l
- hladká mouka 100 g
- vepřová kůže (ze špeku)
- sádlo 3 PL
- smetana 200 ml
- ocet
- šípkové pyré 200 ml
Postup přípravy
- Celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na střední kostky. Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. Koření svážeme do měšce. Na polovině másla orestujeme tvrdou zeleninu dozlatova.
- Přidáme cibuli a měšec s kořením. Přidáme povidla, trochu cukru a šípkové pyré a orestujeme na barvu. Maso osolíme, opepříme, orestujeme na sádle a vložíme do základu. Zalijeme červeným vínem a necháme pomalu táhnout doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Když je maso měkké, vybereme ho z omáčky a omáčku zahustíme jíškou.
- Necháme provařit a zjemníme smetanou. Dle potřeby dochutíme a vše dohromady vymixujeme s máslem dohladka. Přecedíme přes jemný cedník. Maso vložíme zpět do omáčky a podáváme.
Knedlík
- Rohlíky nakrájíme na kostičky, oddělíme žloutky a bílky. Z bílků ušleháme sníh, vše dáme do jedné mísy, přidáme sůl, pepř, mléko, rozehřáté máslo, nasekanou petrželku.
- Umícháme těsto, ze kterého vytvoříme koule a dáme na páru na cca 8 až 10 minut.
Autor receptu: Václav Frič