Head
- jehněčí kýty 1.5 kg
- olivový olej 40 ml
- tymián
- česnek 10
- celer 100 g
- rajče 50 g
- hladká mouka 20 g
- špenát 100 g
- česnek 3
- máslo 1
Na nádivku
- rohlík 7
- vejce 7
- mléko 100 ml
- muškátový oříšek
- petržel
- medvědí česnek
- máslo 50 g
- máslo + strouhanka
Postup přípravy
- Jehněčí kýtu si den předem vykostíme, osolíme, opepříme. Tymián, čtyři prolisované stroužky česneku a olej promícháme v misce, směsí maso potřeme a necháme v lednici marinovat.
- Před pečením přidáme do pekáče kost, vložíme kýtu, zbylých šest stroužků neoloupaného česneku, mrkev, celer a rajčata nakrájené na kostky. Lehce podlijeme vodou a dáme péct do trouby na 25 minut při 165°C, pak přikryjeme a pečeme hodinu a půl při 120°C do změknutí. Výpek scedíme, zahřejeme, zaprášíme moukou a pořádně promícháme. Dochutíme solí, pepřem.
- Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme na plátky nakrájené tři stroužky česneku, listový špenát, který lehce ho spaříme.
- Nádivka: Rohlíky nakrájíme na kostky, zalijeme mlékem, přidáme žloutky, muškátový oříšek, petržel, medvědí česnek a máslo. Z bílků vyšleháme sníh, který postupně přidáváme do směsi. Tu vlijeme do připraveného vymazaného a vysypaného pekáčku, vložíme na deset minut do trouby zapnuté na 200°C a asi na 20 minut při 150°C.