Suroviny
- hovězí maso 1 kg
- červené víno 1 l
- bobkový list 5
- pepř celý 8 kuliček
- nové koření 5 kuliček
- rozmarýn
- vepřové sádlo 4 PL
- anglická slanina 50 g
- mrkev 50 g
- petržel 50 g
- celer 50 g
- cibule 1
- rajský protlak
- máslo
- sůl
Postup přípravy
- Jako první si naložíme maso, nejlépe bude, když si ho připravíme den dopředu, aby prošlo všemi chutěmi. Hovězí maso si nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, zalijeme ho červeným vínem, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, rozmarýn a dáme do chladničky.
- Na druhý den si maso scedíme od vína, necháme dobře okapat a osušíme. Na pánvi si rozpustíme sádlo, maso opékáme, nemícháme, jen otáčíme. Dáváme si pozor, abychom maso nespálili, protože po něm budeme restovat zeleninu na základ.
- Když je maso orestované, vyjmeme ho a na stejné pánvi osmažíme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme kořenovou zeleninu, restujeme dozlatova, potom přidáme cibuli a restujeme dál, nakonec přidáme protlak. Víno, ve kterém bylo maso naložené, přelijeme do hrnce a dáme převařit. Na povrchu se objeví pěna, kterou odstraníme – a zůstane nám krásný základ na omáčku. Víno vylijeme na zeleninu, převaříme a přidáme kousky masa.
- Zalijeme vývarem, zakryjeme pokličkou a vaříme doměkka. Občas promícháme, občas podlijeme vývarem, aby se nám jídlo úplně nevyvařilo. Když je maso hotové, vyjmeme ho z pánve, omáčku přecedíme přes sítko a propasírujeme. Ještě jednou omáčku přivedeme k varu, maličko osolíme, zavaříme a zjemníme máslem, nejlépe studeným z chladničky, a opatrně vmícháme. Maso přidáme k omáčce, přivedeme opět do varu a máme hotovo.
- Brambory vaříme, mezitím si orestujeme na másle cibuli a slaninu, a když máme brambory uvařené, přecedíme, rozšťoucháme, přidáme cibulku se slaninou, trošku másla, osolíme a opepříme.
Autor receptu: Ivana Zlámalová